StoryEditor

Ste absolvent? Takto si nájdete prácu

11.05.2015, 10:21
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Absolventi škôl majú na trhu práce ťažké uplatenie - firmy totiž hľadajú prax či jazykové znalosti.

Skončili ste školu a chýba vám prax? Vyskúšajte tieto štyri tipy a možno sa vám podarí nájsť prácu snov.

1. Ponúkajte sa zamestnávateľom
Ak si chcete prácu naozaj nájsť, nespoliehajte sa len na úrad práce. Musíte byť oveľa aktívnejší a ponúkať sa sami, či už kontaktovaním známych napríklad prostredníctvom sociálnych sietí alebo tým, že priamo oslovíte firmy, o ktorých si myslíte, že by o vás mohli mať záujem.

Zároveň - nemá zmysel písať inzeráty v zmysle, že ste čerstvý absolvent a hľadáte si prácu, pretože na takéto inzeráty prakticky žiadny solídny zamestnávateľ nezareaguje.

2. Brigádujte
Ak ste mali počas štúdia brigádu, ktorá súvisela so študovaným odborom, a zatiaľ inú prácu nemáte, skúste si ju udržať. Kontakty sa môžu hodiť a možno z toho nakoniec bude aj stále miesto. Aj keď spočiatku napríklad len na čiastočný úväzok.
Po skončení školy môžete aj naďalej pracovať na dohodu o vykonaní práce alebo na dohodu o pracovnej činnosti. Len počítajte s tým, že takáto práca je obmedzená počtom odpracovaných hodín a zároveň musíte z príjmu platiť už aj sociálne a zdravotné poistenie.

3. Študujte jazyky
Hoci ste práve absolvovali vysokú školu, učiť sa jazyky môžete napríklad aj v zahraničí. Počítajte však s tým, že v cudzine to bude drahé a že nemáte nárok na status študenta. A tak si pravdepodobne budete musieť platiť aspoň minimálne povinné zdravotné poistenie.

Ak by ste chceli vyložene študovať, môžete sa samozrejme prihlásiť na ďalšiu verejnú či súkromnú vysokú školu, mnohé vypisujú termíny prijímacích skúšok až do septembra a dá sa na ne hlásiť priebežne.

4. Začnite podnikať
Po škole môžete, samozrejme, začať podnikať na vlastnú päsť, podľa odboru so živnostenským listom či bez neho. V každom prípade však budete musieť platiť minimálne preddavky na zdravotné a sociálne poistenie a zároveň koniec koncov aj daň z príjmov. Začínať s firmou bez vstupného kapitálu však nemá zmysel. Výnimku tvoria rôzne textové či marketingové služby a podobne, ktoré pripadajú do úvahy práve pre absolventov humanitných škôl, ktorí mávajú s hľadaním práce najväčší problém.

Autor: Anna Příhodová, MF DNES

01 - Modified: 2007-05-29 21:54:40 - Feat.: 0 - Title: Zlý monopol a rozpočet
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Nové zistenia: Dieťa nechceli v materskej škole, lebo malo problém so stravou. Inde žiakom zamrežovali výťah 03 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 04 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 05 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. apríl 2024 17:03