StoryEditor

Rozdeľte si peniaze na diely, budete bohatší

24.07.2015, 15:55
Autor:
msemse
Rodinný rozpočet má zabezpečiť voľnosť, slobodu a nezávislosť. Ako na to, radí ekonómka Marcela Hrubošová.

Človek má svoj príjem a popri ňom aj životné výdaje. A do tých treba vniesť poriadok a pravidlá, aby sme mohli byť bohatší a nezávislejší, píše pre idnes.cz Hrubošová.

Učila som sa od bohatých a mocných - investičných fondov, bankárov a poisťovacích spoločností. Nikto nevie s peniazmi pracovať lepšie ako tí, ktorí ich riadia, vytvárajú a vedia ich rozmnožovať. Prispôsobila som si ich pravidlá vlastným podmienkam, ktoré mi dávajú voľnosť, slobodu a nezávislosť.

Pravidlo, ktoré mi výborne funguje a ktoré učím aj na prednáškach a seminároch, je 1 + 7 + 2.

Rovnica pre zdravý sedliacky rozum

Je to rovnica, ktorá dohromady dáva 10 a má poukazovať na to, že len ten, kto má všetkých desať pohromade a zdravý sedliacky rozum, môže byť úspešný v tom, čo robí.

Samotná rovnica predstavuje rozdelenie príjmu do troch kôpok:

1 = 10 percent z mesačného príjmu je odmena pre mňa. Za prácu, ktorú musím každý mesiac odviesť. Cieľom je urobiť si každý mesiac radosť a tešiť sa zo života. Na túto položku nezabúdajte.

7 = 70 percent je suma, ktorú musím vynaložiť na svoj každodenný život, a patrí sem celá réžia života ako jedlo, oblečenie, bývanie, náklady na bývanie, poistenie, deti, výdavky spojené s majetkom a ďalšie. Cieľom je maximálne efektívne a optimálne nastaviť svoje režijné výdavky, aby sme neplatili príliš veľa za príliš málo.

2 = 20 percent je suma, ktorú každý mesiac odkladám do takzvanej železnej rezervy. Cieľom je vytváranie vlastného bohatstva, ktoré mi môže prinášať ďalšie príjmy popri mojej práci a vytvárať zabezpečenia na obdobie, keď sa sama rozhodnem ísť na odpočinok. S kôpkou železnej rezervy pracujeme totiž tak, aby mi bola už dnes zdrojom takzvaných pasívnych príjmov. To znamená, že peniaze bez mojej účasti vytvárajú ďalšie peniaze. Patria sem napríklad príjmy dividend, príjmy z prenájmov, príjmy z licencií alebo autorských práv.

Zostavte si rozvahu

Niektorí ľudia môžu namietať, že si nezarobia toľko peňazí, aby si ich mohli takto rozdeliť. Radím im v takom prípade pozrieť sa na svoje financie z iného uhla. Odporúčam im zostaviť si svoje vlastné finančné účtovníctvo.
Postupujte poctivo a zapíšte si na papier všetky príjmy a výdavky, ktoré máte, aj keď sú centové. Obraz vašej finančnej situácie musí byť čo najvernejší. Pre lepšiu prehľadnosť uvádzajte sumy ako v mesačnom sledovaní, tak aj v ročnom.
Ak od seba potom odčítate tieto dve položky, teda výdavky a príjmy, dostanete výsledný pohľad na vašu finančnú situáciu a finančnú nezávislosť. Ak vám vyšli príjmy vyššie ako výdavky, potom gratulujem. Svoje financie zatiaľ riadite dobre.
Ak vám však vyšli výdavky vyššie ako príjmy, potom žijete na dlh a je potrebné sa vrátiť k finančnej mape a pozrieť sa na položky, ktoré váš rozpočet najviac zaťažujú, a s tými sa pokúsiť niečo urobiť. Môžem vás uistiť, že nič nie je stratené a so všetkým sa dá pracovať.

Autor: idnes.cz, Marcela Hrubošová, Financie pre radosť

01 - Modified: 2007-08-01 20:13:43 - Feat.: 0 - Title: Na súdy bude opäť bližšie
01 - Modified: 2024-05-21 14:32:16 - Feat.: - Title: Bolestivejšie šetrenie naša vláda odkladá, rozpočtovej rade chýbajú opatrenia za miliardy eur 02 - Modified: 2024-05-16 10:17:30 - Feat.: - Title: Odkiaľ sa vzali peniaze? To, čo nás učili v škole, bola len rozprávka. Takto to bolo v skutočnosti 03 - Modified: 2024-05-14 11:00:00 - Feat.: - Title: Študentke na účet omylom poslali 700-tisíc eur. Peniaze míňala na veľké párty či nový iPhone, nakoniec skončila v putách 04 - Modified: 2024-05-08 06:34:19 - Feat.: - Title: Vláda bude schvaľovať štátny záverečný účet, zaoberať sa má i sociálnym systémom 05 - Modified: 2024-05-07 09:30:00 - Feat.: - Title: Dosť bolo chudoby. Rodina holandských miliardárov splatí dlhy tisícke domácností v núdzi
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. máj 2024 01:39