StoryEditor

Nevyhovuje vám správca v dome? Vymeňte ho

28.10.2014, 12:42
Domová dôverníčka spreneverila peniaze v bytovom dome. Ako s ňou zatočiť? Dobré tipy, ako vymeniť správcu, ak sa vám jeho aktivity nepozdávajú.

Dôvody, kedy sa vám oplatí vymeniť správcu bytového domu môže byť viacero. Takýto prípad rieši naša čitateľka z HN Poradne. „V našom bytovej dome sa na poslednej bytovej schôdzi sa rozprávalo o zateplovaní bloku, oprave zvončekov a výmene koberca pred blokom. Do zápisnice dopísali bez nášho vedomia aj výmenu vchodových dverí do bloku zhruba 3000eur,“ sťažuje sa. Pred rokom sme sa na podobnú tému o výmene dverí diskutovalo, pričom štyri byty z 24 boli za, ostatní vlastníci boli proti.  Nové dvere sú už namontované, otázkou zostáva, čo robiť teraz? 

Vlastníci rozhoduje o tom, ako prebehne rekonštrukcia

Ako spresňuje Zdenka Jurčáková, odborná konzultantka Združenia správcov a užívateľov nehnuteľností, zákon o vlastníctve bytov v paragrafe 8a, ods. 5 jasne stanovuje postavenie zvoleného zástupcu vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. „Zástupca vlastníkov nie je oprávnený rozhodovať o veciach, o ktorých môžu rozhodovať len vlastníci v dome. Štvrtina vlastníkov má právo zvolať schôdzu ak na ich žiadosť do 15 dní od doručenia nereagoval správca. Na schôdzi celý postup zvoleného zástupcu prejednajte, vyhodnoťte, či došlo k poškodeniu vlastníkov bytov v dome alebo len k nedodržaniu dohodnutých pravidiel.“ Aby k podobným porušeniam nedochádzalo je treba prijať na schôdzi aj rámcovú náplň práv a povinnosti voleného zástupcu. 

Aj správca môže byť nespoľahlivý

Najčastejšími prejavmi  nespoľahlivosti správcu v bytových domoch sú neschopnosť zabezpečiť bežnú prevádzku, drobné opravy v dohodnutých termínoch, kontrolovať kvalitu dodávateľmi zabezpečovaných služieb, ich primeranú cenu, alebo jednoducho nezvláda rozsiahlejšie a náročnejšie investičné projekty. Správcovia často nereagujú na žiadosť vlastníkov o informácie, snažia sa im znemožniť prístup k dokumentácii i faktúram bytového domu. Prípadne nevedia zdôvodniť použitie peňazí domu, alebo efektívne vymáhať peniaze od neplatičov.  

V prípade, že sa na bytovej schôdzi rozhodne o výpovedi a vlastníci správcovi výpoveď zmluvy vlastníci písomne doručia, musí ju akceptovať. Výpoveď musí byť doručená v písomnej forme, prerokovaná na schôdzi vlastníkov, ktorí nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov v dome rozhodli o zmene správcu. Musí obsahovať zápisnicu zo schôdze a prezenčnú listinu, originály, alebo overené kópie, a prípadné splnomocnenia na zastupovanie na schôdzi. Následne, prvým dňom nasledujúceho mesiaca po doručení výpovede, začne správcovi plynúť výpovedná lehota.


Čo robiť, ak chcete vymeniť správcu na schôdzi
1. Ako vlastníci bytov sa medzi sebou dohodnite, že chcete správcu vymeniť. 
2. Doručte správcovi žiadosť, aby zvolal schôdzu na konkrétny termín. Aby ste si boli istí, že sa schôdza uskutoční, v žiadosti by ste mali uviesť vetu: „V zmysle zákona č. 182/1993  o vlastníctve bytov a nebytových priestorov zvolávame schôdzu...“
3. Žiadosť si nechajte potvrdiť správcom, či už osobne (žiadajte pečiatku), alebo ju pošlite poštou (doporučene).
4. Na schôdzi vlastníkov musí s výpoveďou súhlasiť nadpolovičná väčšina všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov.     
5. Výpoveď doručte správcovi do vlastných rúk, musí ju akceptovať (spolu so zápisnicou i s prezenčnou listinou zo schôdze). 
6. Následne, po doručení výpovede správcovi, začne plynúť výpovedná lehota (3 mesiace podľa zákona). 
7. Ku skončeniu výpovednej lehoty musíte mať odsúhlasenú inú správcovskú firmu (uzatvorí novú zmluvu, preberie dokumentáciu od starého správcu). 
8. Počas výpovednej lehoty sa môžete ako vlastníci dohodnúť aj na zmene formy správy vášho bytového domu, a to vytvorením spoločenstva vlastníkov (potrebujete súhlas 2/3 väčšiny vlastníkov v dome). 

01 - Modified: 2006-12-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z Poľska potraviny aj nábytok
01 - Modified: 2024-05-03 10:11:28 - Feat.: - Title: Ak obchodujete s virtuálnou menou, spozornite. Na trh s kryptom má dohliadať Národná banka Slovenska 02 - Modified: 2024-04-29 05:53:23 - Feat.: - Title: Fabušová v slzách. Prosí o pomoc, nemá peniaze a nechce sa sťahovať! 03 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 04 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 23:35