StoryEditor

Okrem vody firmy zdarma iné nápoje pracovníkom nedávajú

22.06.2014, 18:00
Autor:
turtur
Trend západnej Európy dať zamestnancom zdarma aj iné nápoje ako len chladenú vodu z dávkovača, sa u nás ešte neujal.

Dostávate vo firme balenú vodu? Alebo chladenú z dávkovača? To je minimum, čo vám zamestnávateľ má poskytnúť. Iné nápoje a ešte k tomu zdarma, sa však u nás zatiaľ „neujali“.
Hoci na Západe je trend poskytovať nielen v horúcich letných mesiacoch viacero možností na zabezpečenie pitného režimu, u nás sa zamestnávatelia spoliehajú hlavne na vodu z vodovodu, a to vrátane výrobných sektorov a rôznych pracovných podmienok. Aj zam, kde teplota stúpa nad 30 st. Celzia. Napríklad pekárne.

Vyplýva to aj z údajov krajín, ktoré zisťovala spoločnosť Dolphin. Mnohí zamestnávatelia našich firiem podľa prieskumu nepovažujú za štandard bezplatné poskytnutie viacerých druhov nápojov v rámci pitného režimu. 



Ako je to na Západe a u nás

V Nemecku je napríklad už kultúrnym štandardom, že zamestnanci majú k dispozícii zdarma akékoľvek množstvo perlivých či neperlivých nápojov v malých baleniach. Vo Francúzsku či Taliansku je zas takmer v každej firme k dispozícii minimálne chladnejšia či teplejšia voda z dávkovača. V Holandsku je takisto nemysliteľné, aby zamestnanci nemali vo firmách k dispozícii aj zdarma kávu.

„Vo firmách na Slovensku však napríklad stále nie je bežným štandardom ponúkať zamestnancom zdarma minimálne chladenú či teplú vodu z dávkovača. Na druhej strane, isté snahy o zmenu a uvedomenie si, že ide aj o benefity pre zamestnancov, tu badať,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Dolphin Slovensko Ab Olde-Scheper.

Voda má vplyv na pracovný výkon

Dostatočný prísun vody je v rámci pitného režimu pre ľudský organizmus nevyhnutný. Voda totiž predstavuje až tri štvrtiny hmotnosti človeka. V rozmenenom na drobné, predstavuje 75 % nášho mozgu, 92 % krvi, 75 % svalov a napríklad 22 % kostí. Práve voda umožňuje človeku lepšie sa koncentrovať zvyšovať výkony v práci a zvládať náročné úlohy. Pri miernom nedostatku vody strácame schopnosť sa sústrediť, pri výraznejšom nedostatku sa to už odrazí nielen na krátkodobej pamäti, ale aj problémoch s motorikou.

Ďalšie prednosti vody sú rovnako pozoruhodné: Voda posilňuje imunitný systém, čo je pre firmu z pohľadu nízkej práceneschopnosti rovnako dôležité. Z organizmu človeka voda vyplavuje toxíny, zabraňuje vzniku kŕčov a výronov, je prírodným liekom na bolesti hlavy a migrény, zlepšuje pokožku, zvyšuje metabolizmus a znižuje pocit hladu.
Ochraňuje človeka aj pred ďalšími následkami dehydratácie, ktorými sú hlavne únava, vyčerpanie až po prehriatie organizmu a jeho následný kolaps. Práve nedostatok vody totiž znemožní človeku prirodzene si ochladzovať prehriaty organizmus formou potenia.

Pri sedavom zamestnaní stačí menej

Dospelý človek by mal vypiť denne v priemere 2,5 až 3,7 litra tekutín. To však nemusí byť len vo forme vody. Ale aj stravy ako sú polievky a podobne. V priemere možno hovoriť o minimálne 8 pohároch vody denne. Kým prvý by mal človek vypiť ešte ráno, už druhý a tretí po začatí práce, štvrtý a piaty pred a počas obeda, ďalšie dva počas prestávok v práci a posledný pred spánkom.

Človek so sedavým zamestnaním, prípadne administratívny pracovník, ktorý sa aj striedmo stravuje, si môže ešte vystačiť s litrom vody na deň. No mladí a ľudia s fyzicky náročnejšou prácou, pri extrémnejších podmienkach a pri vyššej teplote okolia potrebujú oveľa viac tekutín.
Dnes už dokážu špeciálne „kalkulačky vody“ na webe vypočítať orientačnú spotrebu. Netreba zabúdať, že pri potení treba počítať s príjmom vody vyšším o desať až 20 percent, pri zvýšení telesnej teploty o ďalších desať percent.

01 - Modified: 2006-07-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pentagón varuje pred útokom na Irán
01 - Modified: 2024-04-18 08:24:41 - Feat.: - Title: Po kríze začal opäť vynášať biznis s vodou. V Bratislave na nej zarobili milióny, v Trnave ich zase stratili 02 - Modified: 2024-04-04 10:00:00 - Feat.: - Title: V čiernej diere miliardy svetelných rokov od Zeme našli vodu. Je jej toľko, ako na našej planéte vynásobené 140 biliónkrát 03 - Modified: 2024-04-02 13:30:00 - Feat.: - Title: Kde sa má stavať studňa a ako skontrolujete kvalitu vody? (prehľad) 04 - Modified: 2024-03-27 11:06:37 - Feat.: - Title: Efekt Taylor Swift. Ako tragédia na jej koncerte prinútila zmeniť v krajine zákony o pitnej vode 05 - Modified: 2024-03-22 14:19:20 - Feat.: - Title: OSN vyzýva na spoluprácu a zdieľanie vodných zdrojov pri budovaní mieru
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 19:39