StoryEditor

Záujem o príspevok na inovačné projekty vzrástol päťnásobne

09.09.2014, 17:00
Autor:
turtur
Do druhého ročníka finančnej podpory pomocou inovačných voucherov sa prihlásilo 108 firiem. Na svoje projekty dostanú od štátu spolu 235-tisíc eur.

Záujem o inovačné vouchre poskytované Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA) a ministerstvom hospodárstva je päťnásobne vyšší ako minulý rok. Prihlásilo sa až 108 firiem. 

Agentúra skonšila prijímanie žiadostí o poskytnutie tejto nenávratnej finančnej podpory, na ktorú poskytne 235-tisíc eur. Firmy, ktoré predložia zaujímavý projekt na inovovanie svojich produktov či služieb, môžu z tohto finančného balíka dostať podľa počtu pracovníkov príspevok 5 000 až 10-tisíc eur.    



Záujem o podporu prekvapil 

„Som veľmi rada, že sa nám aj vďaka intenzívnej komunikácií o význame inovačných voucherov podarilo túto formu podpory rozšíriť. Viac ako päťnásobný nárast počtu žiadostí nás veľmi príjemne prekvapil. Je dôkazom potreby takéhoto jednoduchého nástroja pre podnikateľov pri ich výskumných a vývojových aktivitách,“ uviedla generálna riaditeľka Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Svetlana Gavorová.

Pomocou voucherov - finančných poukážok si firmy doteraz inovovali svoje produkty napríklad v oblasti stavebníctva, strojárstva, ale aj služieb. Pomohlo to zvýšiť ich kvalitu a tým aj konkurencieschopnosť výrobkov na trhu.  

Žiadosti o príspevok sa už posudzujú  

Teraz agentúra kontroluje predložené žiadosti, úplnosť a správnosť predložených podkladov. „Našou snahou je čo najviac minimalizovať administratívne zaťaženie žiadateľov. Napriek tomu sa v žiadostiach môžu vyskytnúť drobné nedostatky,“ doplnil riaditeľ sekcie inovácií SIEA Miroslav Balog. Vo všetkých prípadoch, kde sa objavia formálne nedostatky, agentúra podľa Baloga podnikateľov vyzve na ich odstránenie, prípadne doplnenie chýbajúcich údajov. 
Výsledky hodnotenia predložených žiadostí budú známe koncom septembra.

Vouchre využiť ešte v tomto roku

Inovačné vouchre sú výhodným nástrojom na rozvoj inovačných aktivít v podnikoch a zvyšovanie ich konkurencieschopnosti. Úspešní žiadatelia musia získané príspevky využiť ešte v tomto roku. „Využiť môžu služby až 54 vedeckých pracovísk, ktoré sú zaregistrované v zozname oprávnených riešiteľov projektov. V porovnaní s uplynulým rokom je to nárast o 11 subjektov, čo je pozitívne z hľadiska rozšírenia možností výberu,“ pripomenula Gavorová. 

Táto spolupráca je výhodná aj preto, že firmy tak môžu s riešiteľskými organizácviami, ktorými sú školy, SAV a iné vedecké pracoviská, nadviazať dlhodobejšiu spoluprácu. Pre agentúru, ako informovala HN, je to tiež záväzok hľadať aj iné zdroje na podporu spolupráce medzi podnikateľmi a vedecko-výskumnými organizáciami.

 

01 - Modified: 2006-10-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: RosUkrEnergo odstavil Poľsko
01 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 02 - Modified: 2024-04-08 09:19:00 - Feat.: - Title: Stráž si svoje výdavky. Ako si chrániť a nastaviť svoje rodinné financie. Ideálne miery rozpočtu 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-04 16:37:33 - Feat.: - Title: Poskytovatelia sociálnych služieb nesúhlasia so zrušením príspevku pre tých neverejných. Obce nemajú peniaze
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 05:36