StoryEditor

Ak chcete mať prehľad o miestnych daniach, stiahnite si brožúru z internetu

19.11.2014, 12:30
Autor:
red, runred, run
Viete, aké dane a poplatky vám vyrubuje mesto či obec? Dozviete sa to z brožúry, ktorú si oddnes môžete stiahnuť z portálu ministerstva financií.

Informačná brožúra Financie a miestne dane v samospráve je pre verejnosť oddnes bezplatne k dispozícii na portáli ministerstva financií. Publikácia približuje základné informácie o financovaní miestnej územnej samosprávy, ako aj o miestnych daniach a poplatkoch.

Brožúra obsahuje základné informácie, ktoré širokej verejnosti osvetľujú oblasť financovania miest a obcí, pričom sa v nej rozoberajú aj konkrétne miestne dane a poplatky. „Rozhodujú o nich síce miestne a obecné zastupiteľstvá, ale ich obyvatelia majú príležitosť sa k nim vyjadriť ešte pred ich schválením,“ hovorí Radko Kuruc, štátny tajomník ministerstva financií, ktoré brožúru pripravilo.

Propagácia cez weby obcí

Informačný materiál je spracovaný v digitálnej verzii, vďaka čomu má k nemu prístup každý, kto si ho stiahne z internetu. „Preto sme oslovili Združenie miest a obcí Slovenska, aby v spolupráci so svojimi členskými samosprávami zabezpečili propagáciu brožúry aj cez weby samospráv. Budeme sa tešiť, ak nám v jej sprístupnení verejnosti pomôžu napríklad aj miestne portály,“ zdôrazňuje Kuruc.
            
Výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány považuje informačnú publikáciu za atraktívny spôsob informovania verejnosti o jednej z kľúčových oblastí verejnej správy. „Je to jeden zo spôsobov, ako zvýšiť záujem obyvateľov o spravovanie a rozhodovanie v samospráve. Združenie miest a obcí Slovenska poskytne túto brožúru  členským samosprávam na to, aby ju v prípade záujmu zverejnili na svojich web stránkach, prípadne, aby ju poskytli obyvateľom, ktorých majú vo svojich mailových databázach.

Otvorenosť smerom k verejnosti

Brožúra Financie a dane v miestnej samospráve je v tomto období mimoriadne aktuálna, keďže obce aj mestá pripravujú návrhy všeobecne záväzných nariadení o miestnych daniach a poplatkoch. Potom bude nasledovať príprava obecných rozpočtov pre budúci rok. Celý proces je otvorený aktívnemu záujmu obyvateľov, ktorí sa do ich tvorby môžu zapojiť pripomienkovaním samotných návrhov.  

Zdroj: MF SR

 

01 - Modified: 2006-12-28 16:14:00 - Feat.: 0 - Title: Somálske vládne vojská vstúpili do hlavného mesta Mogadišo
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 03 - Modified: 2024-04-04 16:37:33 - Feat.: - Title: Poskytovatelia sociálnych služieb nesúhlasia so zrušením príspevku pre tých neverejných. Obce nemajú peniaze 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 16:42