StoryEditor

Afrika chce pritiahnuť zahraničných investorov

27.11.2002, 23:00

Nakupovanie akcií prostredníctvom internetu vyšlo z módy. Nakupovanie afrických akcií zase nikdy nebolo v móde. Teraz to má byť však naopak. "Chceme, aby sa Afrika dostala do pozornosti zahraničných investorov," povedal pre mediálnu spoločnosť BBC Cyrille Nkontchou, zakladateľ prvej panafrickej obchodnej platformy. Tento 35-ročný podnikateľ z Kamerunu ukončil svoju kariéru analytika v Merrill Lynch, aby sa mohol venovať a rozvíjať svoj plán vytvoriť obchodnú platformu pod názvom Likvidná Afrika. Myšlienkou je podľa BBC získať pre subsaharskú Afriku podiel na obchodovaní s akciami prostredníctvom poskytovania viac informácií o burze cenných papierov, rozvinúť sieť obchodníkov po celej Afrike a poskytnúť on-line prístup k obchodovaniu. "Uvedomujeme si, že to bude ťažký boj. Sme však presvedčení, že v budúcnosti zvýšime záujem investorov o africké trhy. Osobne si myslím, že investorov záujmu tieto trhy, ak budú môcť na nich dosahovať zisky pri rozumnej miere rizika," dodáva C. Nkontchou.
Subsaharská Afrika má v súčasnosti 18 aktívnych akciových búrz, odhliadnuc od Južnej Afriky a Nigérie. Tieto sú však veľmi roztrieštené, nevypočítateľné a majú veľmi nízky objem obchodov. No aj napriek tomu C. Nkontchou verí, že bude do nich presmerovaných viacero fondov. Ak manažéri fondov rozdelia peniaze v závislosti od hodnoty kótovaných spoločností, subsaharská Afrika, bez Južnej Afriky, by mala pritiahnuť približne 1 % peňažných prostriedkov určených pre región EMEA (Európa, Blízky východ a Afrika). Avšak tento región získa aj tak len zlomok z týchto peňazí. "Naša filozofia je taká, že ak začneme od nuly, budeme ľahšie rásť," hovorí C. Nkontchou.
Podľa BBC C. Nkontchou nie je zastrašený celosvetovým úpadkom investícii smerujúcich do akciových trhov. Podľa jeho názoru úpadok urýchli diverzifikáciu portfólií a tým aj možnosť investovať do afrických trhov. Neobáva sa ani obmedzeného úspechu on-line platforiem v západnej Európe. Nie rozvinuté, ale roztrieštené a málo viditeľné trhy môžu efektívne využiť nízkonákladový internet.
Prostredníctvom súkromných fondov prilákala platforma Likvidná Afrika záujem aj niektorých veľkých amerických firiem ako je Microsoft a Citigroup. V súčasnosti C. Nkontchou organizuje tzv. roadshow pre medzinárodných manažérov fondov, aby ich presvedčil investovať v Afrike. "Teraz máme dobrý plán. Ak skrachuje, bude to znamenať len viac bolesti pre africké kapitálové trhy. Rozvoj kapitálových trhov je dôležitým faktorom na rozvoj infraštruktúry, vrátane výstavby ciest a letísk," dodáva C. Nkontchou.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:30