StoryEditor

Rodina, ktorá vám pozrie na zúbok

17.06.2015, 00:05
Autor:
zubzub
Láska k stomatológii je zrejme dedičná. Rodina Lehotských si rovno založila centrum mikroskopickej stomatológie Oradent.

Aké boli kedysi začiatky v zubarine?
Mama: Tak, zubarina včera a dnes bolo čosi úplne iné. Určite to bolo aj podmienkami v spoločnosti, teda v socializme. Toto povolanie nebolo také atraktívne. Keď sa totiž niekto nedostal na všeobecné lekárstvo tak ako aj ja, tak bol preradený na zubarinu.

No a keď ste doštudovali, aká bola vaša prvá prax?
Mama: Mala som šťastie, že som sa dostala do Bratislavy, čo teda vôbec nebolo jednoduché. Existovali totiž obvody a ten ste mohli dostať, iba ak bol nejaký voľný. Vôbec to nefungovalo tak ako dnes – prídem a kdekoľvek si otvorím ambulanciu. V štátnom sektore boli skrátka limitované počty miest, no a všetko bolo o šťastí. Ak ste ho mali, tak ste sa dostali tam, kam ste chceli, a keď nie, tak ste šli tam, kam vás poslali.

S materiálom to asi tiež nebolo jednoduché.
Mama: Pokiaľ ide o materiálové vybavenie, tak sme iba snívali o tom, aká by mohla zubarina byť. V tom čase bolo všetko otázkou dostupnosti. Kvôli tomu, že hranice boli uzatvorené, tak šanca zohnať materiál bola mizerná. Takže sme snívali o tom, čo sme videli v našej odbornej literatúre prebraté zo zahraničných časopisov.

A aký bol život zubára počas komunizmu?
Mama: Na jednej strane to bolo možno jednoduchšie, ako to je dnes. Človek mal prácu, nestaral sa o to, či príde jeden pacient alebo desať. Jednoducho pracoval, odrobil si a išiel domov. Jednoducho nič ste nechceli, ale ani ste nič nemali. Nebolo to však len v našom odbore, ale v rámci celej spoločnosti. To znamená, že človek, ktorý sa snažil, bol na tom rovnako ako ten, ktorý sa nesnažil, alebo ten, ktorému sa nechcelo pracovať. Výsledok bol vždy rovnaký. Takže sme len snívali.

Prezraďte, s akým vybavením ste si museli vysta...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 10:46:10 - Feat.: - Title: Pohreb zosnulého Laufera má prísne pravidlá. Dvom blízkym už dala rodina zákaz! 02 - Modified: 2024-04-06 07:00:00 - Feat.: - Title: OnlyFans modelka si našla v zozname odberateľov meno svojho bratranca. Ten prišiel s bizarnou výhovorkou 03 - Modified: 2024-03-14 10:37:33 - Feat.: - Title: Plastiková Dolli zo šou Ruža pre nevestu má šokujúce tajomstvo. Syn, s ktorým sa iba odfotí a odíde!? 04 - Modified: 2024-03-05 08:29:03 - Feat.: - Title: Ako bojovala o šťastie: Inšpiratívny príbeh Katky Banyi, ktorá podstúpila vklad embrya 05 - Modified: 2024-02-24 16:40:24 - Feat.: - Title: Ruské úrady vydali Navaľného telo jeho matke. Putin nectí kresťanské zásady, tvrdí jeho manželka
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 23:49