StoryEditor

Úspora vo firme? Laptop je šetrnejší ako stolový počítač

28.03.2014, 10:30
Autor:
redred
Ak zabudnete vypnúť počítač z elektriny, firma so sto zamestnancami príde ročne o 6 000 eur.

Spotrebiče v domácnosti predstavujú takmer 10 % celkovej spotreby elektrickej energie. Každá domácnosť môže nesprávnym používaním elektrospotrebičov prísť až o 45 wattov energie. Ak vezmeme do úvahy počet domácností v našej krajine, prispievame tak k uvoľňovaniu niekoľkých miliónov ton CO2 ročne navyše. A to ešte nehovoríme o negatívnom dosahu na vašu peňaženku. Jeden watt ročne totiž stojí približne 1 euro. 

Kávovar odoberá zo siete takmer 4 watty aj vo chvíli, keď neudržuje teplú kávu. Mikrovlnka spotrebuje 6 wattov, aj napriek tomu, že nezohrieva žiadne jedlo. Hi-fi veža v spiacom režime vysaje zo zásuvky 18 wattov, pohybový detektor 5 wattov. Transformátor zvončeka pri dverách spotrebuje 2 watty, a to nemusí nikto zvoniť.


1. Viete, koľko vás denne stojí strata energie?

Zabudnuté otvorené okno v zime                            –2 eurá
Zbytočne vysoká teplota na termostate                 –1 euro
Poloprázdna umývačka                                        –50 centov
Poloprázdna práčka                                              –45 centov
Počítač v spiacom režime                                    –15 centov
Nesprávna teplota v chladničke                           –8 centov
Spotrebiče v zásuvkách                                          –5 centov

Ako môžete šetriť energiou, aby ste aj vy prispeli k ochrane životného prostredia, a zároveň chránili svoje peňaženky? Najjednoduchšie ušetríte elektrickú energiu, ak vždy vypnete elektrické zariadenia, ktoré nepoužívate. Ukážeme vám, ako sa dá bojovať proti vysávačom elektrickej energie a ako efektívne šetriť v domácnosti správnym používaním elektrických spotrebičov.


2. Ako ušetriť v domácnosti

  • Otvárajte okná v nižšom poschodí na náveternej strane a okná vo vyšších poschodiach na záveternej strane: vytvorí sa takzvaný komínový efekt, ktorý vytiahne horúci vzduch z domu.
  • So stropnými vetrákmi miniete desatinu toho, čo s klimatizáciou. V zime ich môžete prepnúť tak, aby rozfúkavali po miestnosti teplý vzduch. 
  • Ak používate klimatizáciu, pozatvárajte všetky okná, aby do miestnosti neprenikal teplý vzduch, kvôli ktorému musí klimatizácia nepretržite chladiť. Vhodné je takisto zatiahnuť všetky žalúzie, ktoré chránia miestnosť pred slnečným žiarením. Myslite na to, že rozdiel vonkajšej a vnútornej teploty by nemal presahovať 8 °C.
  • Teplotu horúcej vody nastavte maximálne na 40 °C. Príliš horúca voda je zbytočné plytvanie, navyše vďaka chladnejšej vode budete zdravší.
  • Stiahnite termostat vykurovania. Chladnejšie miestnosti sú oveľa príjemnejšie.
  • Solárny systém na ohrev vody môže značne znížiť výdavky na výrobu tepelnej energie. Pomocou solárneho systému sa dá ušetriť 60 – 80 % výdavkov na elektrinu.
  • Ak pri osobnej hygiene práve nevyužívate vodu, zastavte ju.
  • Za minútu zbytočného vypúšťania totiž miniete viac ako 8 litrov vody. Rovnako je potrebné rozhodnúť sa medzi naplnením vane a rýchlou sprchou, pri ktorej môžete ušetriť dokonca viac ako 50 litrov vody.
  • V prázdnych miestnostiach zhasínajte.
  • Ak použijete vo všetkých svietidlách úsporné žiarivky, ušetríte až 80 percent energetickej spotreby žiaroviek. 
  • Nastavte teplotu prania na 30 °C a práčku zakaždým naplňte celú. Nikdy neperte v poloprázdnej. 
  • Snažte sa nosiť predovšetkým také oblečenie, ktoré nie je potrebné žehliť. 

3. Ako ušetriť v kuchyni

  • Varenie na plyne je efektívnejšie než varenie na elektrine
  • Nezabúdajte prikrývať hrnce pokrievkami, ušetríte tým 3-krát viac času, tepla i energie.
  • Tlakový hrniec spotrebuje o 40 až 70 % menej energie než obyčajný hrniec.
  • Ak používate wok, skrátite čas tepelnej úpravy na niekoľko minút.
  • Vypnite rúru 10 minút predtým, než jedlo vyberiete.
  • Pri varení zeleniny nepoužívajte príliš veľa vody – stačí, ak bude ponorená do tretiny.
  • Umývačku riadu zapínajte vždy kompletne naplnenú. Ak umývate riad ručne, výraznú úsporu dosiahnete aj tým, že ho nebude umývať pod tečúcou vodou.

4. Ako ušetriť pri cestovaní autom

  • Obmedzte jazdy autom. Najškodlivejšie pre životné prostredie aj spotrebu paliva sú krátke jazdy. Štvrtina všetkých ciest autom je kratšia ako 3 km. V rannej špičke často dokážete prejsť túto vzdialenosť pešo. 
  • Jazdite plynulo a pomaly, ako by ste nemali brzdy. Nesnažte sa pretekať sa semaforom. Ak zastavíte na dlhšie ako dve minúty, vypnite motor. Pri rozbiehaní raďte pri nižších otáčkach.
  • Skontrolujte tlak v pneumatikách. Šetríte tým energiu, pneumatiky sa toľko neopotrebúvajú, a navyše je to bezpečnejšie.
  • Malé naftové auto spotrebuje menšie množstvo energie než veľké autá s hybridným pohonom. Auto na plyn (LPG) zníži výdavky na palivo o viac ako 40 percent. Ak máte v aute displej, ktorý kontroluje spotrebu, pravidelne ho sledujte. Spotreba paliva výrazne stúpa pri zapnutej klimatizácii.

5. Ako ušetriť v práci

  • Pri odchode z práce odpojte všetky elektrické prístroje od zdroja.
  • Firma so stovkou počítačov tak ročne dokáže ušetriť viac ako 6 000 eur. Ak prístroj iba vypnete, no necháte zapojený v sieti, čerpá aj naďalej elektrickú energiu a stojí vás peniaze.
  • Laptop spotrebuje iba 15 % energie potrebnej na prevádzku stolného počítača. LCD obrazovka má zase tretinovú spotrebu oproti CRT monitoru. Pred nákupom akejkoľvek elektroniky si poriadne preštudujte energetickú náročnosť produktu a jeho spotrebu energie.
  • Namiesto tlačenia dokumentov dôležité dáta radšej zálohujte. Ak skutočne potrebujete tlačené dokumenty, snažte sa využiť obe strany papiera. 
  • Pestujte na stole bylinky a kvetiny. Vytvoríte oveľa lepšiu mikroklímu a zlepšíte v kancelárii vzduch. Používajte vlastný hrnček na kávu namiesto jednorazových pohárikov.
  • Nie je pravdou, že stropné žiarivky treba nechať svietiť, pretože pri rozsvecovaní spotrebujú priveľa energie. Práve naopak, vypínajte ich, aj keď odchádzate z miestnosti iba na päť minút.

6. Využite slnko ako zdroj energie

Slnečné lúče v letnom období síce prehrievajú vaše príbytky, no môžu sa stať veľmi dobrým pomocníkom za predpokladu, že viete, ako slnečné žiarenie využiť vo svoj prospech. Dopomôžu vám k tomu napríklad solárne kolektory. Na rozdiel od fotovoltických (solárnych) článkov, ktoré vyrábajú elektrinu zo slnečného žiarenia, kolektory slúžia na ohrev vody slnečným teplom.

Solárne kolektory predstavujú dokonale čistý a environmentálne zodpovedný spôsob získavania energie. Navyše ide o neobmedzený a nevyčerpateľný zdroj, ktorý máme k dispozícii zadarmo. V lete tak kolektory pomáhajú znižovať náklady domácnosti, či už na ohrev pitnej vody, umývanie riadu, sprchovanie či ohrev vody v bazéne. 

01 - Modified: 2006-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dovoz obuvi do EÚ -- 25
01 - Modified: 2024-04-30 14:13:44 - Feat.: - Title: Európska zelená energetika má problém. Spoločnosti sa presúvajú do USA 02 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 03 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 04 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 05 - Modified: 2024-03-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Je biely vodík palivom budúcnosti? Svätý grál klímy nás môže zbaviť energetických problémov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 14:43