StoryEditor

Ak idete na dovolenku, cenné veci v byte si vyfotografujte

27.06.2014, 10:00
Autor:
turtur
Pri odchode z bytu na dovolenku je vhodné ho odpojiť od energií a vody. Niektoré poisťovne to majú aj vo svojich podmienkach..

Každý, kto odchádza na dlhší čas mimo svojho domova, a najmä na dovolenku, nemal by zabúdať na základné bezpečnostné opatrenia. Poistenie bytu či domu by mala byť samozrejmosť. 
„Je vhodné si nafotiť cejcennejšie veci v byte, napríklad šperky, či obrazy,“ odporúčajú poisťovne. Dôvod? V prípade krádeže sa ľahšie identifikujú a pomôže to aj pri likvidovaní poistnej udalosti.  
V prípade škodovej udalosti spojenej s krádežou či vlámaním, je riešenie následkov bez poistenia finančne náročnejšie a viac zaťaží rodinný rozpočet.  



Zatvoriť centrálne kohútiky

Aj napriek zabezpečeniu majetku poistením, nemalo by sa pred odchodom na dovolenku zabudnúť zatvoriť okná, skontrolovať plynový sporák a spotrebiče ako je žehlička, elektrická kanvica na vodu, kulma, počítač a jeho napájanie a podobne, ktoré by mohli spôsobiť požiar. Taktiež treba zastaviť prívod vody do bytu. Aj pri odchode na predĺžený víkend sa odporúča vypnúť spotrebiče z režimu „stand by“. Často sa to dá len ak sa vytiahne kábel zo zásuvky. Niektoré poisťovne majú vypnutie vody, plynu a elektriny v byte dokonca medzi poistnými podmienkami.   

„Plyn by sa mal vypnúť nielen pri sporáku, ale aj pri plynových hodinách, aby sieť v byte, či dome, nebola pod tlakom,“ odporúčajú revízori plynových zariadení. Ak je v byte, či rodinnom dome centrálny uzáver vody, tak je dobre zatvoriť aj ten a nie iba lokálne kohútiky umiestnené pri počítadlách spotreby teplej a studenej vody.  

Pre zábudlivých aj lístok

„Moja manželka sa vždy obáva, že pri odchode z domu niečo zabudne vypnúť, či skontrolovať. A tak si k dverám na chodbu prilepila lístok s upozornením, čo má pred odchodom urobiť,“ prezradil HN Martin - majiteľ jedného z bytov v bratislavskej Petržalke (Jeho meno máme v redakcii). „Na lístku má tiež napísané, ,skontrolovať balkónové okno a dvere do kuchyne´,“ povedal Martin. S rodinou býva na prvom poschodí. Nedávno sa totiž niekto dostal cez okno k jeho susedom, vytlačil okno, ktoré bolo otvorené na tzv. mikrovetranie a vykradol ich. „Vyliezol po lane hromozvodu,“ dodal Martin.  

Bleskozvod ako lano pre zlodeja

Aby sa niečo podobné neopakovalo aj u neho, oceľové lano bleskozvodu, ktoré je len jeden meter od okna, natrel vazelínou. „Aby sa prípadný zlodej ani nepokúsil po ňom vyliezť,“ odôvodnil Martin.    

Pri odchode z domu na dlhší čas však nie je správne stiahnuť rolety, či žaluzie. Pre zlodeja je to „informácia,“ že nikto nie je doma. Elektrické ističe je vhodnejšie vypnúť doma, ale nie na chodbe. Lebo aj pomocou polohy páčky na nich sa dá zistiť, či je byt „pod prúdom,“ alebo nie, a teda či je majiteľ doma, alebo odcestoval.

01 - Modified: 2006-07-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Za výbuch v Žiline môže pol kila výbušniny
01 - Modified: 2024-05-03 08:31:03 - Feat.: - Title: Bývanie v Bratislave je drahšie, nájomné sa zvyšuje. Hodnota rastie aj starším bytom 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 03 - Modified: 2024-04-10 12:14:38 - Feat.: - Title: Šafárenie v štátnom úrade: luxusné autá, vysoké odmeny, no jeho šéf je podľa mimovládky neodvolateľný 04 - Modified: 2024-03-22 08:00:00 - Feat.: - Title: Bývanie v luxusnom zámku bez stresu? Vo Francúzsku si môžeš kúpiť byt v prepychu len za desiatky tisíc eur 05 - Modified: 2024-03-21 10:05:00 - Feat.: - Title: Jarná príprava auta: Čo skontrolovať po zime? Na tieto veci si dajte veľký pozor
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 00:20