StoryEditor

Štát chce regulovať predaj pôdy

14.07.2021, 14:37
V navrhovanej novele by mali štát či samosprávy predkupné práva na prevádzané poľnohospodárske pozemky a ustanovuje sa majetkový strop pre väčších vlastníkov.

1. Postavená na omyle

Ako hodnotíte novelu zákona, ktorou sa má meniť predaj pôdy?

Navrhovaná novela zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskej pôdy je od základu postavená na omyle. V dôvodovej správe predkladateľ avizuje snahu zabrániť takzvaným špekulatívnym nákupom pôdy, pričom skutočné a reálne dosahy takejto novely by negatívne pocítili práve tí farmári, ktorí na svojich – v drvivej väčšine prenajatých pozemkoch vykonávajú reálnu poľnohospodársku činnosť a nie sú špekulanti.

2. Nepredajná pôda

Ako by novela poškodila samotných vlastníkov poľnohospodárskej pôdy?

Vrátane tých najmenších vlastníkov, jej cena by vzhľadom na komplikácie pri zmene vlastníctva zákonite klesla, pričom veľká časť pôdy by sa takto dokonca stala prakticky nepredajná.

3. Ústavné princípy

Podľa Klubu 500 je tento návrh zákona v rozpore s ústavnými princípmi, z akého dôvodu?

Najmä s princípom právneho štátu, v rozpore s ústavnými právami na podnikanie a vlastniť majetok. Ide o bezprecedentný útok na slobodné podnikanie v nebývalom rozsahu. Štát zavádza trhové obmedzenia najmä pre poľnohospodárske podniky bez ohľadu na ich právnu formu a účel využívania pôdy. Ministerstvo pôdohospodárstva namiesto toho, aby dovolilo skúseným farmárom vlastniť pôdu a aktívne na nej hospodáriť, radšej ju nechá znárodniť a ležať úhorom, ak ju štát neprenajme. Tento krok je tiež v rozpore s programovým vyhlásením vlády, v ktorom deklaruje zvýšenie potravinovej sebestačnosti Slovenska, lebo takto dosiahne úplný opak.

4. Predkupné právo

Zaviesť by sa malo predkupné právo, ako to hodnotíte?

Zriadenie zákonného predkupného práva k všetkým poľnohospodárskym pozemkom v prospech určitých zákonom vymedzených subjektov predstavuje zásah do vlastníckeh...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 20:59