StoryEditor

Banky so ziskom viac ako 10 miliárd

01.11.2004, 23:00
Banky pôsobiace na slovenskom trhu vyprodukovali za deväť mesiacov tohto roka zisk 10,16 miliardy korún. Údaje zverejnené jednotlivými bankami a Národnou banku Slovenska potvrdili, že najväčšou bankou podľa bilančnej sumy ostáva Slovenská sporiteľňa a bankou s najväčším ziskom je opäť Všeobecná úverová banka.

Banky pôsobiace na slovenskom trhu vyprodukovali za deväť mesiacov tohto roka zisk 10,16 miliardy korún. Údaje zverejnené jednotlivými bankami a Národnou banku Slovenska potvrdili, že najväčšou bankou podľa bilančnej sumy ostáva Slovenská sporiteľňa (SLSP) a bankou s najväčším ziskom je opäť Všeobecná úverová banka (VÚB).
Bilančná suma celého bankového sektora je 1,106 bilióna korún. Z toho len SLSP sa podieľa viac ako 230 miliardami korún. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka sa banke podarilo zvýšiť bilančnú sumu takmer o jedenásť a pol percenta. Za prvých deväť mesiacov roka SLSP vygenerovala zisk 1,982 miliardy korún. V medziročnom porovnaní to síce znamená nárast o dve tretiny, ale aj napriek tomu vo výške zisku skončila SLSP až na treťom mieste. Masívnymi reklamami sa banke podarilo zvýšiť objem poskytnutých úverov o jednu tretinu na 55,3 miliardy korún. Čisté úrokové výnosy boli za deväť mesiacov 5,48 miliardy korún, teda približne o jednu miliardu nižšie ako vlani.
Už niekoľko kvartálov za sebou dominuje vo výške zisku VÚB. Za tri štvrťroky dosiahla zisk po zdanení 2,234 miliardy korún, čo predstavuje pokles o 235 miliónov korún. Banke klesla aj bilančná suma na 206,5 miliardy korún, darilo sa jej však pri čistých výnosoch z úrokov a obdobných výnosov, ktoré predstavovali ku koncu septembra 4,7 miliardy korún. Čistý výnos z poplatkov a provízií dosiahol 1,5 miliardy korún a objem poskytnutých úverov sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšil o štvrtinu.
Z prvej slovenskej trojky najviac, čo sa týka bilančnej sumy, rástla Tatra banka. Ku koncu septembra dosiahla takmer 151 miliárd korún, čo predstavuje rast o 22 percent. Najväčším podielom sa na bilančnej sume banky podieľali záväzky voči klientom, ktoré medziročne vzrástli takmer o 20 miliárd korún na 116 miliárd. Objem poskytnutých úverov klientom si zachoval vzostupný trend a k deviatemu mesiacu sa vyšplhal na 63,2 miliardy korún. Vo výške zisku sa zaradila na druhé miesto s 2,15 miliardy korún. Prvá trojka teda vyprodukovala takmer 63 percent zisku celého bankového sektora. Zvyšné banky sa cez hranicu jednej miliardy jednotlivo nedostali.
Štvrtú pozíciu vo výške zisku potvrdila HVB Bank Slovakia, ktorá dosiahla za prvých deväť mesiacov zisk po zdanení takmer 690 milióna korún. V medziročnom porovnaní to predstavuje 36-percentný nárast. Aj bilančné sumy sú už podstatne nižšie, HVB má 65 miliárd korún. Banka výrazne sa zvýšila čistý zisk z derivátových a ostatných operácií, medziročne o 81 percent na 145,5 milióna korún. Československá obchodná banka, zahraničná pobočka v SR, vytvorila za deväť mesiacov čistý zisk 539,35 milióna korún. V rovnakom období minulého roka bol pritom zisk banky len 60 miliónov.
Podľa údajov NBS dosiahol stav štandardných úverov za celý bankový sektor ku koncu septembra 289 miliardy korún. Z pasív bankových domov tvorili najväčšiu položku vklady klientov, ktoré sa do konca deviateho mesiaca dostali na úroveň 661,6 miliardy korún. Ak si porovnáme tieto dve čísla, dostaneme celkom reálny obraz o bankovníctve na Slovensku. Aj napriek rastu poskytovania úverov ich pomer k celkovým vkladom je nízky a bude trvať ešte pár rokov, kým sa dostaneme na úroveň krajín únie.

Zisk a bilančný suna bánk (v mld.Sk)
  Zisk Bilančná suma
VÚB 2,234 206,503
Tatra banka 2,15 150,9
SLSP 1,982 230,7
Sektor spolu 10,167 1 106,15

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. jún 2024 02:43