StoryEditor

VÚB nemá obavy z vojnového konfliktu

27.03.2003, 23:00

Slovenský bankový sektor je podľa predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa VÚB, a. s., Tomasa Spurného dostatočne odolný proti možným dosahom vojnového konfliktu v Iraku. Vďačí za to svojej stabilite a silnej kapitálovej vybavenosti. Tieto pozície dosiahol sektor aj vďaka rekapitalizácii po reštrukturalizácii a privatizácii bánk, pričom zahraniční investori oceňujú podľa Spurného aj jednu z najmodernejších legislatív v oblasti bankovníctva, ktorá dostatočne zaisťuje ich investície. "Slovensko má jeden z najviac prepracovaných zákonov na zaistenie hmotného či nehmotného majetku vo svete," povedal. Naopak, negatívom a slabým miestom slovenského bankového sektora je podľa neho, napríklad, slabá exekutíva vo vzťahu k dobrej legislatíve. "Súdy v krajine funguje veľmi zle," dodal Spurny.
Vrcholný manažment najväčšej slovenskej banky vidí ďalšie perspektívy slovenského bankového sektora po vstupe Slovenska do Európskej únie. "Prinesie krajine obrovský prílev investícií. Dramaticky vzrastie príjem obyvateľstva aj jeho disponibilný príjem. V niektorých silných ekonomikách sa banky snažia prefinancovať tento disponibilný príjem, napríklad prostredníctvom hypoték či spotrebných úverov a ľudia sú schopní akcelerovať svoju spotrebu. V tom vidím obrovský potenciál na rast," povedal ďalej Spurny. Vyslovil presvedčenie, že vzrastie prílevu priamych zahraničných investícií, ktorý sa v najbližších piatich rokoch podľa neho niekoľkonásobne zvýši. Bude to mať silný multiplikačný efekt na ďalší rast slovenského bankového trhu a zvýšenie životnej úrovne obyvateľstva, povedal.
V tomto kontexte tiež uviedol, že aj VÚB prináša na trh nové produkty pre klientov. "Chceme ponúknuť produkt obsahujúci všetko, čo bežný klient potrebuje a využíva za výhodnejších podmienok," povedal člen predstavenstva a vrchný riaditeľ VÚB pre retailové bankovníctvo Mário Drosc.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. máj 2024 16:03