StoryEditor

Akciové fondy stúpli o tri percentá

10.10.2007, 00:00
Americké akcie dosiahli minulý týždeň nové historické maximá, nezahanbili sa ani európske burzy. Nečudo, že sa to pozitívne odrazilo na vynikajúcich trojpercentných ziskoch fondov zameraných na tento typ cenných papierov.

K dobrým výsledkom pomohol aj priaznivý kurzový vývoj. Akciové fondy však slovenských investorov príliš neoslovili. Uplynulý týždeň z nich ubudlo o 10 miliónov korún viac ako sa prilialo. Investorov opäť priťahovali relatívne bezpečné korunové peňažné fondy s čistými predajmi 427 miliónov korún.

Amerika potiahla Európu
Americké burzové parkety začali nový štvrťrok v býčej nálade. "Index Dow Jones počas minulého týždňa pridal 1,2 percenta, index S&P 500 testoval nové historické maximum 1561,91 bodu a týždeň uzatváral s dvojpercentným ziskom. Darilo sa aj technológiám, keď index Nasdaq si počas posledných piatich dní polepšil takmer o tri percentá," sumarizuje investičný analytik spoločnosti RM-S Market Kristián Boldizsár.
Nákupný impulz dodalo trhom piatkové zverejnenie indexu novo vytvorených pracovných miest v USA, ktorý v septembri zaznamenal nárast na 110 000, zatiaľ čo aj augustový pôvodný údaj -4 000 bol zrevidovaný na rast o 89 000 miest.
Vlna prepúšťania v stavebnom a vo finančnom sektore sa však odzrkadlila na náraste celkovej miery nezamestnanosti o 0,1 percenta na 4,7 percenta. "Počas nasledujúcich týždňov budeme svedkami nadpriemernej volatility akciových trhov, keďže sa začína obdobie zverejňovania kvartálnych výsledkov korporátnej sféry," predpokladá analytik.
Pozornosť obchodníkov na európskych burzách sa sústredila na zasadnutia Európskej centrálnej banky Bank of England, na ktorých sa rozhodovalo o zmene úrokových sadzieb. "Kým stále pretrvávajúce problémy vo finančnom sektore hovorili v prospech zníženia sadzieb podobne ako to bolo v Amerike, rekordne vysoké ceny komodít, a tým rastúci tlak na infláciu, zasa poukazoval na potrebu sadzby zvýšiť. Obe centrálne banky sa rozhodli zvoliť vyčkávaciu taktiku a ponechali sadzby na nezmenenej úrovni," hovorí Milan Andrejkovič, portfóliový manažér spoločnosti Accros Wealth Management. Európske burzy pod vplyvom USA zažili úspešný týždeň a pripísali si v priemere takmer dve percentá.
Stredoeurópske burzové parkety sa minulý týždeň obchodovali zmiešane. Hviezdou týždňa sa stal pražský trh, ktorý poskočil o 3,6 percenta. Do karát mu nahrávali dve dôležité správy. "Prvou bolo zvýšenie ratingu Česka agentúrou Standard&Poor#146#s, druhou komentár centrálnej banky, že silná koruna pomáha znižovať inflačné riziká, čím bolo nepriamo naznačené, že ďalšie zvýšenie sadzieb v dohľadnom čase očakávať nemusíme," hodnotí portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. Oproti silnej výkonnosti pražskej burzy stál maďarský trh so svojou 1,6-percentnou stratou.

Korunové peňažné bez zmien
Dianie na domácom peňažnom trhu bolo pomerne pokojné, bez výraznejších zmien. Úrokové sadzby medzibankového trhu na splatnostiach od dvoch mesiacov po rok sa len veľmi mierne posunuli smerom nahor. "Ostávajú relatívne ustálené, keďže sa očakáva stabilita hlavných sadzieb v eurozóne aj na Slovensku a najbližšie zmeny sa by mohli prísť na konci druhého štvrťroku 2008," myslí si portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Peter Herman. "V najbližších týždňoch neočakávame zmenu súčasného pozitívneho trendu vývoja peňažných fondov. Situácia na trhu je stabilizovaná," dopĺňa Herman.

Dlhopisy mali rôzny výkon
Výnosová krivka slovenských štátnych dlhopisov sa posunula len mierne smerom hore, pri minimálnej obchodnej aktivite na trhu. Ceny tak len veľmi mierne klesli, fondy zaznamenali zmiešaný vývoj. "Domáci trh sa bude v najbližšom týždni sústreďovať najmä na zverejnenie domácej spotrebiteľskej inflácie a takisto prípadné informácie smerom k prijatiu eura môžu pohnúť trhovými výnosmi dlhopisov," myslí si Herman.
Dlhopisový trh v USA sa oslabil z dôvodu lepších údajov z trhu práce v závere týždňa. Výnosová krivka v eurozóne ostala takmer bez zmeny, ani zasadnutie Európskej centrálnej banky neznamenalo silnejší impulz smerom k dlhopisom, keďže neprinieslo žiadne prekvapenie. "V najbližšom čase môžeme očakávať stagnáciu, prípadne mierny pokles na vyspelých trhoch so štátnymi dlhopismi. Kým na druhej strane s postupným zvyšovaním dôvery investorov v rizikové aktíva a opadnutím silnej vlny rizikovej averzie pocítia opäť aj rizikovejšie dlhopisy nákupný záujem investorov.

Týždenné údaje o otvorených podielových fondoch k 5.10.2007

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
30. apríl 2024 07:11