StoryEditor

Divadlá už mieria do Nitry

19.09.2007, 00:00
Kam sa vybrať za divadlom tento víkend? No predsa na Medzinárodný festival Divadelná Nitra ´07 do Nitry!

Kam sa vybrať za divadlom tento víkend? No predsa na Medzinárodný festival Divadelná Nitra ´07 do Nitry!
16. ročník festivalu, ktorý sa nesie v znamení hľadania identity stredu s názvom Middentity, sa začína už tento piatok v Divadle Andreja Bagara. Počas šiestich dní na jeho hlavných javiskách vystúpi spolu 13 súborov z 9 krajín. Slovenskému divákovi sa predstavia súbory z Nemecka, Talianska, Nórska, Chorvátska, zo Slovinska, z Maďarska, Českej republiky a Poľska. Samotné Slovensko tu bude reprezentovať päť divadiel: Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Divadlo Aréna a Štúdio 12 z Bratislavy, Jókaiho divadlo z Komárna a Slovenské komorné divadlo z Martina.
Festival v piatok otvorí predstavenie berlínskeho Deutsches Theater Don Karlos v réžii Nicolasa Stemana, ktoré patrí k najpozoruhodnejším scénickým dielam uplynulej sezóny. Piatkový večer sa okrem toho ponesie aj v znamení udeľovania ocenení Dosky 2007 pre najlepších hercov, režisérov či inscenácie. Najviac nominácií má Slovenské národné divadlo.
Tým sa festival ani zďaleka nekončí. Novinkou tohto ročníka je aj vlastná produkcia -- návštevníci si tak môžu pozrieť inscenáciu Middentity -- identify.middle.eu, ktorú počas letných divadelných prázdnin spolu vytvorili siedmi režiséri zo siedmich rôznych krajín.
V rámci festivalu sa uskutoční aj konferencia Middentity -- theory event, ktorá sa týka dosahov stredoeurópskeho priestoru a jeho správania sa voči kultúre a umeniu, ako aj otázky kultúrnopolitického prepojenia. Na konferencii vystúpia také veličiny kultúrnej politiky, ako Dragab Klaic či Péter Inkei.
Divadelná Nitra ponúka aj iné možnosti kultúrneho vyžitia. Jednou z nich je aj Prehliadka európskeho filmu, ktorá premietne päť súčasných európskych filmov, ktoré získali nielen pozitívne divácke ohlasy, ale aj prestížne filmové ocenenia. Lákadlom je Oscarom ocenený nemecký film Životy tých druhých.

Oplatí sa vidieť
Bratia Karamazovovci (23. 9. o 18.00 hod.)
Životy tých druhých (21. 9. o 15.00 hod.)
Middentity -- Identify.middle.eu (23. -24. 9. o 21.00 hod.)
Pre-paradise Sorry Now (25. 9. o 17.30 hod.)
Z druhej strany (25. 9. o 17.30 a 21.00 hod.)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 18:41