StoryEditor

Viazanie produktov sa končí

17.12.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Členovia Slovenskej bankovej asociácie sa dohodli, že nebudú viazať ponuku finančného produktu alebo služby na poskytnutie iného finančného produktu či služby. Ustanovenie o zrušení viazanosti produktov bude účinné od 1. januára budúceho roka. "Klienti si tak nebudú musieť k nákupu úverového produktu zakladať bežný účet v banke, ktorá im úver poskytne, alebo viazať hypotéku so životnou poistkou," povedal výkonný riaditeľ asociácie Ladislav Unčovský.
Doterajším spájaním produktov sa banky podľa Unčovského chránili pred rizikovými klientmi a znižovali tak negatívne vplyvy na svoje podnikanie. Banková asociácia však na odporúčanie Európskej komisie schválila upravenú podobu Etického kódexu bánk. Na účely kódexu sa spresnila definícia spotrebiteľa, za ktorého sa považuje fyzická osoba -- nepodnikateľ. Pretože primárnym cieľom kódexu je upravovať dobrovoľné záväzky bánk voči tým, o ktorých niet pochýb, že vystupujú v pozícii spotrebiteľa. Úprava definície tiež odráža aj skutočnosť, že nie vždy je možné jednoznačne určiť, či iné subjekty ako fyzické osoby -- nepodnikatelia -- sú v konkrétnom prípade skutočne spotrebiteľmi.
Úpravou prešli aj pravidlá vedenia bežného účtu. Ide o zmenu ustanovenia, v ktorom sa spresňuje, že banka je pri zrušení účtu schopná klienta kvalifikovane informovať o podmienkach a okolnostiach zmien požadovaných klientom len v rámci ponuky svojej banky. "Nie je možné predpokladať, že banka bude kvalifikovane informovať klienta aj o postupoch a praktikách v inej banke. Preto asociácia chystá v budúcom roku zaviesť v rámci kódexu jednotné pravidlá platné pri zmene účtu," doplnil Unčovský.
Etický kódex bánk je súborom etických pravidiel na ochranu spotrebiteľa. Slovenská banková asociácia zastupuje záujmy bánk pôsobiacich na Slovensku. V súčasnosti sa aktívne podieľa na projektoch zavedenia eura, nových regulačných pravidiel Basel 2 a SEPA. Okrem iného zabezpečuje aj činnosť Stáleho rozhodcovského súdu, nezávislého a nestranného orgánu zriadeného na rozhodovanie sporov vzniknutých z obchodnoprávnych a občianskoprávnych vzťahov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 11:11