StoryEditor

Lipšicovo kladivo prináša výsledky

22.01.2008, 23:00

V roku 2004 začal platiť zákon o náhrade škody spôsobenej pri výkone verejnej moci. Svojho času získal pomenovanie "Lipšicove kladivo", pretože pomyselne búcha po prstoch nie vždy občanovi nakloneným úradníkom. Zákon určuje zodpovednosť štátu a samosprávy za škody spôsobené ich orgánmi pri výkone moci. Dotknutí občania dnes môžu požadovať nahradenie ujmy priamo od ustanovizne, ktorá ju zapríčinila. V prípade, že sa so žiadosťou z akéhokoľvek dôvodu obrátia na nesprávnu inštanciu, ich požiadavka musí byť posunutá k správnemu adresátovi. Predchádza sa tak ďalším administratívnym prieťahom. Náhrady škôd spôsobených štátom sú evidované.
V zákone je zapracovaná povinnosť ministerstva financií viesť evidenciu žiadostí o náhradu škôd spôsobených štátnou mocou. Evidencia slúži ako zoznam žiadateľov o náhradu škody, jej súčasťou sú iniciály dotknutého subjektu, spôsob, akým škoda vznikla, rozsah uplatneného nároku a orgán, ktorý je za ujmu zodpovedný. Zákon rozpoznáva štyri spôsoby, ako mohlo dôjsť ku škode - nesprávnym úradným postupom (dominujúci spôsob vzniku škôd), nezákonným rozhodnutím, nezákonným zatknutím či zadržaním alebo rozhodnutím o treste, napríklad vzatím do väzby. Evidenciu žiadostí zverejňuje ministerstvo na svojej webovej stránke.
Najčastejším vinníkom je ministerstvo spravodlivosti. Podnety naň zaberajú približne polovicu evidencie. Najvyššiu náhradu škody muselo jedinej s. r. o vyplatiť ministerstvo financií. Nesprávny úradný postup ministerstva vtedy stál daňových poplatníkov takmer 360 miliónov korún. V tesnom závese za ministerstvom financií je ministerstvo spravodlivosti, ktoré za rovnaké porušenie práv vyplatilo takmer štvrť miliardy korún. Vysoké náhrady platí ministerstvo výstavby, generálna prokuratúra či úrad spravujúci kataster. Ten napríklad zaplatil vyše takmer 80 miliónov za nezákonné rozhodnutie svojich orgánov v minulosti. Medzi takmer 700 žiadosťami sa nachádza len 15 zamietnutých, polovica z nich sa týka generálnej prokuratúry.
Evidencia na ministerstve financií
Evidenciu žiadostí občanov a uhradených náhrad škôd podľa zákona o zodpovednosti za školu spôsobenú pri výkone verejnej moci vedie ministerstvo financií. Podľa tohto zákona príslušný orgán konajúci v mene štátu je povinný oznámiť tieto údaje ministerstvu financií do 15 dní od doručenia žiadosti alebo odkedy sa dozvedel, že poškodený uplatnil svoje právo na náhradu škody na súde.

01 - Modified: 2003-07-04 07:03:00 - Feat.: 0 - Title: Vtipkár Berlusconi
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. apríl 2024 17:35