StoryEditor

Poradňa

20.11.2007, 23:00

Nárok na odstupné
S poberateľkou starobného dôchodku sme uzavreli pracovnú zmluvu na dobu určitú od 1. 1. 2007 do 31. 8. 2007 a dodatkom jej bola predĺžená do 31. 3. 2008. V októbri bolo rozhodnuté, že jej pracovné miesto sa zruší k 31. 12. 2007. Bude mať táto zamestnankyňa nárok na odstupné, keď sa jej pracovný pomer má skončiť až 31. 3. 2008? My sa domnievame, že áno, ale nevieme, či je to správne.
Ak  poberateľ starobného dôchodku uzatvorí pracovný pomer, je v rovnakej pracovnoprávnej pozícii ako každý iný zamestnanec. Má rovnaké povinnosti i rovnaké práva, vrátane práva na odstupné, ak sa jeho pracovný pomer skončí z organizačných dôvodov skôr, ako uplynie doba, na ktorú je uzatvorený. Ak pracovný pomer vašej zamestnankyne ukončíte z organizačných dôvodov -- zrušenie pracovného miesta skôr ako 31. 3. 2008, zamestnankyňa má nárok na odstupné.
Odchodné a dôchodok
Siedmeho decembra 2007 splním podmienky na starobný dôchodok, o ktorý chcem požiadať. Zamestnávateľ mi umožňuje zostať naďalej pracovať. Pýtam sa, či musím prerušiť pracovný pomer z dôvodu, aby som mohla požiadať o odchodné, alebo mám požiadať o odchodné, až keď dostanem výmer o dôchodku od Sociálnej poisťovne?
Odchodné patrí zamestnancovi pri prvom skončení pracovného pomeru po nadobudnutí nároku na predčasný starobný dôchodok, starobný dôchodok a invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70 %. Nárok na odchodné vznikne vtedy, ak zamestnanec požiada o poskytnutie dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo bezprostredne po jeho skončení. Z uvedeného znenia vyplýva, že zamestnanec má nárok na odchodné vtedy, keď končí aktívnu pracovnú činnosť a skutočne odchádza do dôchodku. Ak požiadate o dôchodok, ale budete naďalej pracovať, váš nárok na odchodné sa odkladá až dovtedy, keď skončíte pracovný pomer a fakticky odídete do dôchodku

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 12:03