StoryEditor

Uplatnite si nárok na svoj pozemok

01.06.2021, 11:38
Starali ste sa o parcelu za domom rovnako ako pred vami vaši rodičia celé roky v domnení, že je pozemok váš? Na katastri však ako vlastník nefigurujete, aj keby to tak malo byť? Odborníci vám poradia, ako vyriešiť tento problém.

Odpovedá Milan Ficek, advokát a konateľ advokátskej kancelárie Ficek & Ficeková

1. Novela zákona
Odkedy platí nový zákon o vydržaní nehnuteľností?
Novela je platná od začiatku mája tohto roka. Okrem iného je novinkou aj povinnosť zverejniť informácie o tom, že niekto žiada takéto potvrdenie vydržania súdom, a takýmto spôsobom zabezpečiť informovanie dotknutých osôb. Nebude tak už možné potvrdiť vydržanie len na základe jednostranného vyhlásenia bez publicity a v krátkom čase.


2. Podstata vydržania
Vydržanie je osobitným spôsobom nadobúdania vlastníckeho práva. Kto takto môže získať nehnuteľnosť?
Subjektom vydržania môže byť tak fyzická, ako aj právnická osoba. Vlastnícke právo sa nadobúda tým, že držiteľ má nepretržite v oprávnenej držbe predmet spôsobilý na vydržanie, v danom prípade nehnuteľnosti, po zákonom ustanovenú lehotu, teda desať rokov. Zároveň sa do vydržacej doby započíta aj doba, po ktorú mal vec v oprávnenej držbe právny predchodca.


3. Právna skutočnosť
Čo môže byť právnym titulom nadobudnutia vlastníckeho práva k veci?
Takýmto právnym titulom môže byť scudzovacia zmluva. Najčastejšie ide o kúpnu, darovaciu alebo zámennú zmluvu. Ďalej je to dedenie, rozhodnutie štátneho orgánu, napríklad v prípade reštitúcie v minulosti skonfiškovaného majetku štátom, alebo iná právna skutočnosť. Avšak táto právna skutočnosť musí byť v Občianskom zákonníku výslovne ustanovená spolu s právnym následkom s ňou spojeným, ktorým musí byť nadobudnutie vlastníckeho práva. Jednou z právnych skutočností, explicitne neustanovených v Občianskom zákonníku, s ktorou je spojený vznik vlastníckeho práva k veci, je aj vydržanie vlastníckeho práva. Inštitút vydržania vlastníckeho práva k veci je upravený primárne v ustanovení Občianskeho zákonníka. Podľa Občianskeho zákonníka sa oprávnený držiteľ stáva vlastníkom veci, ak ju má nepretržite v držbe po dobu troch rokov, ak ide o hnuteľnosť, a po dobu desať rokov, ak ide o nehnuteľnosť....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 05 - Modified: 2024-03-22 13:10:00 - Feat.: - Title: Prezúvanie zvládnete aj sami. Ako predĺžite životnosť pneumatík a kedy ich už vyhodiť?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 06:45