StoryEditor

Transsibírska magistrála šancou pre Slovensko

24.09.2007, 00:00

Veľa hovoríme o kooperácii, napriek tomu v Rusku pôsobí menej slovenských firiem ako napríklad rakúskych. Kde je príčina?
Slovensko ešte v rámci Československa rýchlo vyprázdnilo priestor a uvoľnilo cestu západnej konkurencii. Ak by sme zachovali po roku 1989 určitú formu RVHP, dnes ste mohli byť u nás mostom na vstup zahraničných firiem. V Rusku pôsobí slovenský Grafobal, ktorý pri Rostove pripravuje stavbu svojej tretej továrne, Matador-Omskšina, Agrofinal, Insemas v Čuvašskej republike a niektoré menšie projekty. Je to stále málo. Podnikatelia však nesmú váhať -- teraz sú v Rusku ideálne podmienky na podnikanie. V centrálnom Rusku napríklad jeden britský farmár kúpil 140-tisíc hektárov pôdy. Takéto príležitosti nebudú trvať príliš dlho.
Možno naši podnikatelia získali v Rusku zlé skúsenosti. Napríklad v bezpečnosti.
Ak pred vyše desiatimi rokmi existovali obavy z ruského podsvetia, z toho, že zmizne po ceste kamión alebo rozkradnú vlak, dnes sa netreba obávať. Tento druh kriminality sa odstránil. Ruská obchodná a priemyselná komora vytvorila bezpečnostný odbor, ktorého úlohou je pri vytváraní spoločných podnikov so zahraničnou účasťou dokonale preveriť ruského partnera. Zaviedli sme v komore i register spoľahlivých partnerov. Tvrdé zákony sa prijali aj proti praniu špinavých peňazí, takže obraz takzvaného nového Rusa s kufrom peňazí patrí minulosti. Je to aj vďaka obrovskému finančnému kolapsu, ktorý Rusko prežilo v roku 1998, keď za niekoľko dní skolabovala skoro polovica bánk a s nimi značná časť podnikateľskej sféry. Firmy, ktoré stáli na podvodoch, skrachovali a ruský trh sa vyčistil.
Kde sú pre našincov najväčšie príležitosti presadiť sa v Rusku?
V spoločných podnikoch v oblasti strojárenstva, najmä v spracovaní kovov, v lodiarstve, automobilovom priemysle, vo výrobe vagónov, v drevárskom priemysle, už tradične v cestovnom ruchu a kúpeľných službách, kde sú najväčšie perspektívy. Slovensko má veľkú šancu presadiť sa pri projekte širokorozchodnej železnice od Čiernej nad Tisou po zatiaľ neurčené miesto, kde bude obrovské prekladisko tovaru. Kým na Slovensku sa o tom vedú diskusie, prezident Putin tento projekt oficiálne oznámil pri návšteve v Rakúsku, kde je veľký záujem o dokončenie trasy a terminálu.

Rakúšania si uvedomujú, že železnica vytvorí veľkú infraštruktúru a mnoho pracovných príležitostí. Po transsibírskej magistrále, ktorá nie je dostatočne využitá, sa až do strednej Európy dostanú nielen ruské produkty, ale i milióny ton čínskeho tovaru. Čína sa neuveriteľne rozvíja a preprava tovaru z kontinentálnej Číny sa môže prepravovať iba po železnici. V tejto súvislosti by Slovensko malo vyvinúť maximum, aby končil tento tovar na prekladisku na juhu Slovenska.
Aké nástrahy čakajú zahraničného podnikateľa pri prvých krokoch v Rusku?
Najvýhodnejšie je založiť firmu s domácou ruskou spoločnosťou. Situácia pri zakladaní firiem na Slovensku i v Rusku je veľmi podobná. Byrokracia sa podstatne znížila. Zaviedol sa princíp jedného okienka, pri ktorom podnikateľ vybaví všetko na naštartovanie firmy. Odporúčal by som orientovať sa pri podnikaní na privilegované ekonomické zóny, kde platí liberálnejší režim a kde štát poskytuje výhody až na 20 rokov. Sú v Lipeckej oblasti, Dubne, Petrohrade, Moskve, Tomsku, Kaliningradskej oblasti, na Bajkale, Altaji a na ďalších miestach.
Aké sú skúsenosti so Slovákmi v Rusku?
U niektorých Slovákov som sa stretol s určitým podceňovaním ruských partnerov, keď prichádzajú aj s dvojnásobnými cenami, ako je štandard vo svete. To nebudí veľkú dôveru a určite sa takto v Rusku nepresadia. Máme však veľa dobrých príkladov z regiónov, ktoré poskytujú stimuly zahraničným investorom a môžu sa tam presadiť skôr ako v centrách Ruska. Po dvoch rokoch príprav začala teraz fungovať aj Rusko-slovenská podnikateľská rada, ktorej úlohou je pomôcť ruským a slovenským podnikateľom v Rusku i na Slovensku. Jej predsedom je bývalý minister Ľudovít Černák a predsedom ruskej časti Sergej Šmatko, prezident Atomstrojexportu, ktorý sa už štyri roky podieľa na modernizácii 3. a 4. bloku JE Bohunice a dostavbe JE Mochovce.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 15:42