StoryEditor

Živnosť verzus eseročka: čo sa oplatí viac? (otázky a odpovede)

Ak sa chystáte zmeniť svoj život a začať podnikať, je dôležité vybrať si, akým spôsobom to urobíte. Živnosť aj jednoosobová eseročka majú mnohé výhody, ale aj tienisté stránky.

1. Ohlásenie živnosti

Akým spôsobom je možné vybaviť si živnosť?

V prípade živnosti je možné začať podnikať už odo dňa ohlásenia živnosti, napríklad na okresnom úrade. Stačí vyplniť formulár. Za voľnú živnosť sa platí päť eur, za viazanú alebo remeselnú živnosť sa platí 15 eur. V prípade elektronického ohlásenia za voľnú živnosť neplatíte nič, za viazanú a remeselnú živnosť zaplatíte 7,50 eura. Výhodou živnosti oproti spoločnosti s ručením obmedzeným je, že nepotrebujete žiaden počiatočný kapitál.

2. Založenie firmy

Čo všetko je potrebné pri zápise eseročky?

Na založenie spoločnosti s ručením obmedzeným potrebujete spísať niekoľko zakladateľských dokumentov. Taktiež musíte získať oprávnenie na podnikanie, čo je najčastejšie živnostenské oprávnenie, a až potom môžete elektronicky podať návrh na zápis spoločnosti s ručením obmedzeným do obchodného registra, ktorý stojí 150 eur a súd ju zapíše do dvoch pracovných dní. Po vznik samotnej eseročky v praxi ubehne niekoľko týždňov.

3. Príjmy živnostníka

Môže samostatne zárobkovo činná osoba slobodne nakladať so svojimi príjmami?

Ak človek podniká ako živnostník, môže peniaze z každej zaplatenej faktúry použiť akýmkoľvek spôsobom. Môže si ich ponechať na podnikateľské účely alebo len ako rezervu, ale aj hneď v deň inkasa z podnikateľského účtu vybrať ako hotovosť. Všetky príjmy plynúce z podnikania sú okamžite aj jeho osobnými príjmami. Ak mu niekto zaplatí faktúru, môže si túto sumu z bankového účtu okamžite vybrať a naložiť s ňou akýmkoľvek spôsobom. Na to, aby peniaze získané z podnikania živnostník použil na osobné účely, nepotrebuje uzatvárať žiadnu zmluvu ani vykonávať iné právne úkony.

4. Vyplatenie zisku

Ako je to v prípade eseročky? Sú peniaze rovnako voľné ako v prípade SZČO?

V prípade eseročky peniaze z uhradených faktúr spoločník nemôže použiť na osobné účely. Nemôže ich vybrať z jej bankového účtu a kúpiť si za ne niečo na osobnú spotreb...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 02 - Modified: 2024-03-13 12:58:58 - Feat.: - Title: Nútená živnosť namiesto pracovného pomeru? Bude to nelegálne zamestnávanie, vraví Tomáš a ohlasuje zmeny 03 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 04 - Modified: 2024-01-31 15:48:05 - Feat.: - Title: Vlani zanikli tisícky firiem, najviac utrpelo stavebníctvo. Živnostníkov je viac 05 - Modified: 2024-01-31 08:35:39 - Feat.: - Title: Plní váš bankový účet viacero príjmov? Daňové povinnosti si v takom prípade budete musieť vyriešiť samostatne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
11. apríl 2024 23:22