StoryEditor

Zatieňuje vám plot záhradu alebo máte hlučných susedov? Ako zakročiť, radia odborníci

30.04.2021, 14:34
Hluční susedia, zápachy zvierat či z fekálií vypúšťaných na pozemok. Obťažovanie susedom môže mať rôzne podoby.

Hluční susedia, zápachy zvierat či z fekálií vypúšťaných na pozemok. Možno s tým máte problémy aj vy. Obťažovanie Vašim susedom môže mať rôzne podoby.

Ak nepomáha dohováranie, môžete dať žalobu aj na súd. V tom prípade však musíte preukázať, že ide o obťažovanie „nad mieru primeranú pomerom“. A kedy už váš sused mieru primeranú pomerom prekročí?

Ako vraví právnik Jakub Ulaher, ktorý sa už roky zaoberá susedskými spormi, pomery môžu byť v každej lokalite iné.

„Iný je napríklad chov hospodárskych zvierat na vidieku a inak by to bolo vnímané v bytovom dome,“ vraví Ulaher.

Od tejto cesty môže odrádzať zdĺhavé, nákladné a pomerne náročné dokazovanie. Pomerne málo známou možnosťou je domáhanie sa ochrany na obecnom úrade.

Kompetenciu obciam dáva Občiansky zákonník. „Obec môže predbežne zásah zakázať alebo uložiť, aby bol obnovený predošlý stav. Právo domáhať sa ochrany na súde tým však dotknuté nie je,“ podčiarkuje právnik.

Predbežná ochrana obce
Ide teda o predbežnú ochranu, ktorá v žiadnom prípade nenahrádza rozhodnutie súdu.

Obec však môže podľa Ulahera zasiahnuť, len ak došlo k zrejmému zásahu do pokojného stavu.

„Ide o taký zásah, ktorý je rozpoznateľný bez obsiahleho dokazovania, pretože ide o predbežnú ochranu. Pokojným je stav, ktorý doteraz bez nejakého rušenia trval.“

Napríklad ak vám zo dňa na deň zabráni sused prístup k nehnuteľnosti, hoci dovtedy ho nijakým spôsobom neobmedzoval.

„Do toho času tu existoval tu nejaký pokojný stav a došlo k zrejmému zásahu doň. Pri ochrane obcou sa nerieši teda právny, ale faktický stav. Neskúma napríklad presný priebeh hranice pozemkov. Obmedzí sa len na zisťovanie, či došlo k zrejmému zásahu do pokojného – faktického stavu.“

Správne konanie
Pôjde o klasické správne konanie, na konci ktorého môže obec rozhodnúť, že sa predbežne zásah zakazuje alebo sa ukladá obnovenie predošlého stavu. Ak sa takéto rozhodnutie stane právoplatné a sused ho nerešpektuje, je možné vykonať ho aj exekučne, teda nútene.

„Nebráni to dotknutému obrátiť sa aj na súd. Treba však povedať, že tento inštitút predbe...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-03-12 12:39:53 - Feat.: - Title: Maďari chcú urovnať desaťročia staré spory so Slovenskom. Orbánova vláda vymenovala splnomocnenca 03 - Modified: 2024-03-01 10:35:17 - Feat.: - Title: Litva uzavrela ďalšie dva hraničné priechody s Bieloruskom, chce tlmiť pašovanie 04 - Modified: 2024-02-13 17:31:28 - Feat.: - Title: Figeľ očakáva, že Európsky súd pre ľudské práva označí zákaz bohoslužieb počas pandémie za neprimeraný 05 - Modified: 2024-01-17 15:26:54 - Feat.: - Title: Aziatom Európania veľmi páchnu, hovorí expert na čuch. Prečo sa ľudia nechajú tak ľahko „vodiť za nos“?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 15:10