StoryEditor

Doplatky za lieky vrátia podľa príjmu

23.03.2021, 08:51
Deti do šiestich rokov sú od 1. apríla oslobodené od úhrady doplatkov za lieky, zdravotnícke pomôcky alebo dietetické potraviny. Penzisti od budúceho roku, avšak bude to závisieť aj od výšky ich príjmu. Naďalej sa bude brať do úvahy najlacnejší variant.

Odpovedá Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory

1. Vysoké odvody
Mesačne odvádzame nemalé sumy na zdravotné poistenie a predsa si musíme priplatiť nielen na lieky. Prečo je to tak?
Očividne zdroje vybraté v rámci povinného zdravotného poistenia nepostačujú na pokrytie nárokov, ktoré sú na zdravotníctvo kladené. Je pravdepodobné, že v dôsledku ekonomických dôsledkov pandémie budú na strane príjmov rozpočtu pre zdravotníctvo výpadky z dôvodu nižších odvodov. Nižší výber sa logicky môže prejaviť buď dofinancovaním zo strany štátu, teda vyššou sumou za poistencov štátu, alebo znížením rozsahu hradenej zdravotnej starostlivosti.

2. Riziká predzásobenia
Mnohí sa aj vzhľadom na aktuálnu situáciu snažia predzásobiť svojimi liekmi. Aké pri tom hrozí riziko?
Predzásobenie liekmi vytvára tlak na ich zvýšenú distribúciu, zvyšuje náklady na lieky a vytvára nedostatok pre tých, ktorí ho potrebujú. Poistenec sa pri výbere lieku môže informovať o alternatíve, ktorá je bez doplatku, alebo s najnižším doplatkom. Rovnako na doklade o úhrade má uvedenú nie iba výšku doplatku, ktorú zaplatí, ale aj výšku, ktorá sa mu započíta do limitu spoluúčasti.


3. Aktuálny postup
Zákon aj v súčasnosti upravuje skupiny poistencov, ktorým zdravotná poisťovňa vracia po skončení štvrťroka sumu, o ktorú prekročili takzvaný limit spoluúčasti. Mohli by ste vysvetliť aktuálny postup?
Napríklad u dôchodcov je to štvrťročne 30 eur, u detí do šiestich rokov 10 eur a u ŤZP 12 eur. Od 1. apríla 2021 sa na nulu zmení limit u detí do šiestich rokov a od 1. januára 2022 u dôchodcov – u tých sa však bude zohľadňovať výška príjmu. Ten za kalendárny štvrťrok nesmie byť vyšší ako 180 percent priemernej mzdy.

4. Započítanie najnižšieho doplatku
Bude sa naďalej do limitu započítavať výška najnižšieho doplatku za daný liek? Mohli by ste to ilustrovať na príklade?
Áno, bude sa započítavať výška najnižšieho doplatku za daný liek. Ak napríklad liek vyrábajú traja výrobcovia, dvaja s nulovým doplatkom a jeden s doplatkom štyri eurá, tak ak si pacient vyberie ten štvoreurový, doplatok zaplatí. Do limitu sa tiež nepočítajú lieky, ktoré si pacient hradí v plnej výške. Napríklad ak užíva tri lieky na hypertenziu s doplatkom jedno euro, ktoré majú alternatívy bez doplatku, jeden liek na cholesterol ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-06 13:30:00 - Feat.: - Title: Nové rodičovské penzie už poznáme. V akej výške ich dostanete tento rok? 05 - Modified: 2024-04-04 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo všetko sa tento rok mení pre seniorov? Prinášame vám v spolupráci s expertmi 20 otázok a odpovedí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:51