StoryEditor

Ako si znížite dane, keď si uplatníte daňové odpisy na služobné vozidlo

01.03.2021, 23:00
Existuje viacero spôsobov, ako si môžu podnikatelia a samostatne zárobkovo činné osoby optimalizovať dane tak, aby platili čo najmenej. Aké sú teda spôsoby na ich zníženie? Spýtali sme sa odborníkov, ako na to.

Odpovedá: Ladislava Pozdechová, vedúca účtovného oddelenia Business Lease Slovakia

1. Nájomná zmluva
Uvažujem nad obstaraním vozidla do firmy na operatívny lízing. Aké daňové povinnosti sú s autom spojené?
V prípade, že si chcete vozidlo obstarať na operatívny lízing a využívať ho na podnikanie, najčastejšou daňovou povinnosťou je daň z motorových vozidiel. Vy však uzatvárate s lízingovou spoločnosťou nájomnú zmluvu, na základe ktorej platíte za užívanie vozidla a služby s tým spojené mesačnú pravidelnú a nemennú platbu. Daň z motorových vozidiel preto neplatíte vy, ale lízingová spoločnosť.

2. Zdaňovacie obdobie
Vlani som väčšiu časť roka kvôli pandémii využíval na podnikateľské účely vlastné, súkromné auto. Musím aj tak platiť daň z motorových vozidiel?
Áno. Povinnosť podať priznanie a zaplatiť daň sa vzťahuje na všetky vozidlá, ktoré podnikateľ využíval na podnikanie v uplynulom zdaňovacom období. V prípade, že ste z dôvodu úsporných opatrení firmy využívali vy alebo vaši zamestnanci na služobné cesty vlastné autá, vzťahuje sa preto na vás povinnosť zahrnúť aj tieto vozidlá do daňového priznania.


3. Vozidlá v zahraničí
Vo vozidlovom parku máme desať áut, no dve z nich využívali zamestnanci v našej pobočke v zahraničí. Mám platiť daň z motorových vozidiel aj za tieto autá?
Podať daňové priznanie a platiť daň na Slovensku musia podnikatelia aj za tie vozidlá, ktoré používajú na podnikanie v zahraničí a držiteľom ktorých je slovenský podnikateľ či firma. Ak je teda držiteľom vozidiel používaných v zahraničí slovenský subjekt. V prípade, že máte vozidlá na operatívny lízing, daňové priznanie nepodávate, ani daň neplatíte, pretože ste nájomca.

4. Fleetová správa
Niekoľko vozidiel máme vo firme na finančný lízing, no vlani sme od pol roka dali niekoľko aj do fleetovej správy lízingovej spoločnosti. Ako za ne platím daň z motorových vozidiel?
Za vozidlá, ktoré máte na finančný lízing a využívali ste ich vlani na podnikanie a ste ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 05 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 11:21