Hneď na úvod treba dôrazne povedať, že rozhodne nie je pravda, že tehotné ženy by mali jazdiť nepripútané. Aj tu však platí fakt, že pás chráni len vtedy, ak je zapnutý v predpísanej polohe. Správne použitie trojbodového bezpečnostného pásu pomáha pri prudkom brzdení a autonehode minimalizovať riziko takzvaného Seat belt syndrómu, pri ktorom dochádza k zvýšenému tlaku na brucho ženy a možnému poraneniu maternice i plodu. Ramenný popruh, ktorý by nikdy nemal skĺznuť z ramena, smeruje medzi prsiami nad vrcholom brucha tehotnej. Pripnutie bezpečnostného pásu musí byť pohodlné - ani tesné, ani príliš voľné. Spodná časť pásu musí viesť vždy pod bruchom tehotnej ženy, nikdy nie cez neho. Ku spoľahlivej fixácii spodnej časti pásu pod bruchom slúži efektívna pomôcka s názvom BeSafe Pregnant. Tá jednoduchým spôsobom účinne zabezpečí, aby sa automobilový pás, v prípade dopravnej kolízie, posunul nahor do oblasti brucha. Výrobca ponúka dva varianty inštalácie - buď pomocou popruhu okolo sedadla, alebo vhodnejšiu pomocou systému ISOfix, ktorý je dnes bežnou súčasťou predných i zadných sedačiek v moderných vozidlách. V oboch prípadoch sa pomôcka položí na sedadlo vodiča alebo spolujazdca (vpredu i vzadu) a prichytí sa jedným z uvedených spôsobov. Následne sa žena posadí, pripúta a nakoniec pripne spodný diel automobilového pásu do úchytu na pomôcke. Odporúča sa používať túto pomôcku od chvíle, kedy žena zistí, že je v inom stave, v každom prípade najneskôr od druhého mesiaca tehotenstva.Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Štát začne platiť aj budúcim matkám

24.02.2021, 09:35
Od 1. apríla 2021 sa rozšíri systém sociálnej poisťovne o novú dávku. Vďaka nemu si rodinný rozpočet vylepšia práve mamičky – čakateľky.

Nová dávka pre mamičky má zabezpečiť tehotnej poistenkyni príjem, ktorý bude slúžiť na kompenzáciu zvýšených výdavkov v tehotenstve.

Nárok na tieto peniaze budú mať všetky nemocensky poistené tehotné ženy a tehotné zamestnankyne, ktoré majú prerušené povinné poistenie z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky alebo poberania rodičovského príspevku. A o túto tehotenskú dávku neprídu ani ženy, kto...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 16:37:33 - Feat.: - Title: Poskytovatelia sociálnych služieb nesúhlasia so zrušením príspevku pre tých neverejných. Obce nemajú peniaze 02 - Modified: 2024-03-12 16:30:00 - Feat.: - Title: Trenčianskej nemocnici chýba 65 sestier, nových kolegov lákajú na 5-tisícový príspevok 03 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Nová podpora pre nezamestnaných: kto, kedy a v akej forme dostane dávku vo výške takmer 90 eur mesačne 04 - Modified: 2024-04-18 14:11:34 - Feat.: - Title: Rekondičné pobyty prinesú viaceré novinky. Aké a kto má na ne nárok? 05 - Modified: 2024-01-08 10:34:59 - Feat.: - Title: Elektromobil pre chudobných za babku: Francúzsko spustilo veľkú dotačnú revolúciu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 20:59