Farmár, roľník, obilieReuters
StoryEditor

Predaj pôdy sa bude zverejňovať

15.12.2020, 09:03
Znovu sa u nás má zaviesť regulácia trhu s poľnohospodárskymi pozemkami. Momentálne, na rozdiel od iných členských štátov Európskej únie, úplne chýba.

Na vyľudňovaný vidiek by sa znovu mal vrátiť život. Na poľnohospodárske pozemky by pri ich predaji mali mať prednostné právo obce, štát a miestni agropodnikatelia. Obmedziť by sa mala aj výmera predávanej pôdy. S týmito zmenami počíta novela zákona, ktorou sa na slovenskom vidieku znovu vrátime k regulácii trhu s pôdou tak, ako je to aj v iných členských krajinách Európskej únie.

„Pôda nie je typickým tovarom, je neprenositeľná, neobnoviteľná a nenahraditeľná,“ upozorňuje Andrej Wallner z odboru komunikácie ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na dôvodovú správu k návrhu novely zákona. Preto má podľa agrorezortu nárok na zvláštnu ochranu.

Stop koncentrácii vlastníctva
Agrorezort chce zastaviť koncentráciu vlastníctva a jeho odlev mimo nášho územia. „Ide o javy, ktoré škodia prevažnej väčšine subjektov slovenského agrosektora. Alarmujúci je nielen úbytok pôdy, ale aj výrazný pokles zamestnanosti v agrosektore. Poľnohospodársky charakter vidieka by malo zachrániť tiež diverzifikované využívanie pozemkov,“ podčiarkol Wallner.

Transparentnosť pri predaji
Vrátime sa znovu k zverejňovaniu ponúk na predaj poľnohospodárskeho pozemku. Určitý okruh subjektov bude môcť pri predaji využiť predkupné právo, avšak len na vymedzené účely.

„Nebude už možné dávať pôdu do družstva alebo do obchodnej spoločnosti ako nepeňažný vklad. Zavedú sa tiež subjektívne limity výmer vlastníctva poľnohospodárskych pozemkov.“ Podľa Wallnera sa tak má vrátiť transparentnosť do predaja pôdy, ale aj zabezpečiť všetkým rovnosť šancí na trhu s poľnohospodárskymi pozemkami.


„Opatrenia majú dosiahnuť spravodlivú a vyváženú štruktúru vlastníckych vzťahov.“ Pripomenul, že nejde len o iniciatívu tejto vlády. „Je to aj jeden z viacerých základných cieľov, ktoré vyplývajú z viacerých dokumentov Európskej komisie a parlamentu a tiež z nového programu rozvoja vidieka na roky 2020 – 2024.“

Diskusia stále otvorená
Aktuálne rezort vyhodnocuje pripomienky. Pripomienkové konanie k návrhu zákona sa skončilo 20. novembra. „Následne sa budú realizovať rozporové konania k zásadným pripomienkam, ktoré nebudú akceptované.

Nebude to jednoduché a ani rýchle.“ Takže diskusia o tomto návrhu zákona je podľa Wallnera stále otvorená a bude pokračovať.

„Predpokladáme i na najvyššej úrovni rezortu. Treba veriť, že s ohľadom na vytýčené a nespochybniteľne legitímne ciele dôjde k pochopeniu a dosiahnutiu konsenzu v problémových otázkach,“ uzavrel Wallner.

01 - Modified: 2024-04-18 16:57:09 - Feat.: - Title: Trináste dôchodky majú podľa rozpočtovej rady negatívny vplyv na dlhodbú udržateľnosť 02 - Modified: 2024-04-13 13:30:00 - Feat.: - Title: Nový portál územného plánovania uľahčí viaceré veci. Čo všetko sa dá vybaviť? 03 - Modified: 2024-04-12 14:00:00 - Feat.: - Title: Messenger opravuje smiešne nedostatky a pridáva nové funkcie 04 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Stavebníctvo sa budúci rok dočká zásadných legislatívnych zmien. Viaceré z nich už vstúpili do platnosti 05 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:29