StoryEditor

Neohlásili ste prerábku bytu či drobnú stavbu? Pozrite sa, aké sankcie vám hrozia

22.10.2020, 12:20
Neohlásené záhradné domčeky, kôlne či prístrešky sa môžu dostať aj do kategórie čiernych stavieb. Posledné slovo má vždy stavebný úrad.

Aj obyčajná výmena dverí môže narušiť statiku v bytovke. K rekonštrukcii sa vyjadrujú aj majitelia ostatných bytov, ak si myslia, že práce sú nad rámec povolenia. Sporné prípady riešte preto so správcom a na stavebnom úrade, ktorý povolenie vydal. Kedy stačí stavbu len ohlásiť a kedy už potrebujete stavebné povolenie? Prinášame príklady stavieb, ktoré sa najčastejšie vyskytujú.

1. Výmena okien a zväčšenie dverí
Pri výmene okien nie je potrebné ani stavebné povolenie, ani ohlásenie stavby. Ide totiž o udržiavacie práce. Podmienkou však je, že dodržíte pôvodný rozmer aj delenie okien. V opačnom prípade potrebujete stavebné povolenie. Ak plánujete zväčšiť pôvodný rozmer dverí, prípadne ich presunúť niekam úplne inam, je potrebné to ohlásiť stavebnému úradu a taktiež predložiť statický posudok. Ak pôjde o zásah do nosnej konštrukcie, budete potrebovať stavebné povolenie. Statik určí, ktorá stena je a ktorá nie je nosná.

2. Rekonštrukcia kúpeľne
Ak pri obnove bytového jadra nezasahujete do nosných konštrukcií, postačuje stavebné úpravy ohlásiť stavebnému úradu. Ak sa pri rekonštrukcii len odstránia pôvodné umakartové priečky, ktoré nahradia nové z odľahčených materiálov, ktoré budú vymurované na pôvodnom mieste, bez zmeny rozmerov a dispozície pôvodnej kúpeľne, nie je potrebné ani ohlásenie stavby. Takáto rekonštrukcia patrí medzi udržiavacie práce. Ak však máte v pláne prepojiť kúpeľňu a WC, je potrebné stavebnému úradu stavbu ohlásiť a predložiť statický posudok. V prípade, ak bude zásah do nosných stien, je potrebné stavebné povolenie.

3. Tlačivo a doklady
Ohlásenie podávate na predtlačenom formulári stavebného úradu na mestskom úrade. Spolu s ohlásením je vhodné predložiť aj súhlas predsedu spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov, prípadne správcu na plánované stavebné práce. V ňom sa uvedie rozsah a predpokladaná časová náročnosť. Ak sa bude meniť pôvodný rozmer kúpeľne alebo ju budete spájať s WC, bude potrebné predložiť aj statický posudok. Stavebný úrad ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 14:13:32 - Feat.: - Title: Muža, na ktorého USA uvalili sankcie, našli mŕtveho v Libanone 02 - Modified: 2024-04-10 09:23:11 - Feat.: - Title: Súd EÚ vyradil ruských miliardárov Fridmana a Avena zo sankčného zoznamu 03 - Modified: 2024-04-09 13:20:39 - Feat.: - Title: Francúzsko pripúšťa uvalenie sankcií, aby Izrael povolil viac pomoci pre Gazu 04 - Modified: 2024-04-12 14:18:00 - Feat.: - Title: Slováci sa pri vládou nariadenom zdražovaní masovo vynašli. Ukrátili tak štát o milióny 05 - Modified: 2024-04-05 07:54:29 - Feat.: - Title: Kríza, aká tu ešte nebola. Ambulancie volajú po zmene, inak to pocítia naše peňaženky
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. apríl 2024 17:27