StoryEditor

Fed asi zníži úrokové sadzby

09.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní v Spojených štátoch funkciu centrálnej banky, pravdepodobne v utorok zníži úrokové sadzby.
Pred dvoma mesiacmi Fed naznačil, že skončil s uvoľňovaním menovej politiky. Odvtedy sa však zmenilo veľa vecí. Sťažil sa prístup k úverom, situácia na Wall Street je opäť turbulentná a prepad na trhu s bývaním sa ešte prehĺbil. Analytici preto počítajú s tým, že členovia Federálneho výboru pre operácie na voľnom trhu zmenili názor týkajúci sa potreby ďalšieho zníženia úrokových sadzieb.
Výbor, ktorý rozhoduje o nastavení úrokových mier, v tomto roku znížil úrokové sadzby dvakrát a jeho predstavitelia v októbri naznačili, že dostatočne uvoľnili menovú politiku na to, aby pomohli americkej ekonomike prežiť krízu na úverovom a realitnom trhu. Problémy sa však odvtedy prehĺbili, čo viedlo aj šéfa Fedu Bena Bernankeho k priznaniu, že s najväčšou pravdepodobnosťou banka bude musieť ešte raz znížiť úrokové sadzby.
Analytici prognózujú, že Fed v utorok zníži svoju hlavnú úrokovú sadzbu, ktorá sa teraz nachádza na hodnote 4,5 percenta, o štvrť percentuálneho bodu. Niektorí dokonca špekulujú o možnosti zníženia o 50 bázických bodov.
Investori v USA a v zahraničí sa v dôsledku strát v segmente cenných papierov krytých rizikovými hypotékami stali opatrnejšími pri nákupe nových úverov. Toto viedlo k turbulenciám na Wall Street a Bernanke a ďalší predstavitelia výboru začali uvažovať o pokračovaní v cykle uvoľňovania menovej politiky.
Odborníci však upozorňujú na to, že znižovanie úrokových sadzieb sa dá brať aj ako záchrana investorov a podpora nezodpovedných rozhodnutí. Inými slovami, pýtajú sa, čo je hlavnou úlohou Fedu. Podľa Bernankeho a ostatných predstaviteľov výboru je to menová politika, ktorá udržuje rast ekonomiky pri nízkej inflácii a stabilizuje podnikateľskú a spotrebiteľskú dôveru, z čoho profitujú rovnako investori, firmy, ako aj domácnosti. Fed tiež zodpovedá za hladké fungovanie bankového systému a finančných trhov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. apríl 2024 12:48