StoryEditor

Obce si sceľujú pozemky samy, štát zlyháva

28.08.2020, 08:32
Na veľké sceľovanie pôdy v 130 lokalitách sa stále čaká. Obce sami investujú do jednoduchých pozemkových úprav. Snažia sa tak zabrániť odlivu obyvateľov. Prinášame reakcie starostov a projektantov.

Odpovedá Daniel Hrežík, hovorca Ministertva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka

1. Čaká sa na podpis zmlúv
Už niekoľko mesiacov projektanti pozemkových úprav čakajú na podpis zmlúv o nenávratnom finančnom príspevku medzi Pôdohospodárskou platobnou agentúrou a Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Až potom môžu okresné úrady nariadiť komplexné pozemkové úpravy v 130 katastrálnych územiach. Tie sa mali začať realizovať už začiatkom tohto roka a majú sa uhradiť z končiaceho Programu rozvoja vidieka. Doteraz však podpísané neboli. Z akého dôvodu?

Vzniknutá situácia v súvislosti s realizáciou pozemkových úprav na 130 katastrálnych územiach, na ktorých sa mali začať práce už začiatkom tohto roka a majú sa uhradiť z končiaceho Programu rozvoja vidieka agrorezort nesmierne mrzí. V tejto chvíli sa dolaďuje konečné znenie zmlúv medzi ministerstvom a platobnou agentúrou. Zainteresované strany intenzívne pracujú na vyriešení tohto problému.

Odpovedá Nataša Hermanová, projektantka pozemkových úprav

2. Aktuálna situácia
Aký osud predpovedáte stovke katastrov, v ktorých sa už dávno mali zameriavať pozemky?
Dva roky prebiehala súťaž na Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Je už uzavretá a zmluvy zverejnené v registroch. Len, platobná agentúra stále zdržuje veci, čo považujeme za porušovanie zákona. Časť pozemkových úprav sa hradí z eurofondov a pre neochotu bývalých štátnych úradníkov časť katastrálnych území už musí financovať štát. Lebo stratou času - nevyhodnotením súťaže, by sa termín realizácie nestihol, a tak sa nemôžu čerpať financie z Európskej únie. Na to boli minulý rok vyčlenené štátne peniaze. Takže katastrálne územia sú vysúťažené, len zmluvy ešte nemáme na stole.

3. Možnosti vlastníkov
Vlastníci sa doteraz o svoju pôdu zaujímali minimálne, najmä ak žijú mimo územia. Zrejme sa to zmení, aké majú možnosti pri nakladaní s pôdou?
Môžu vyvolať komplexné pozemkové úpravy alebo jednoduché pozemkové úpravy. Môžu svoj podiel na parcele predať spoluvlastníkom alebo iným záujemcom. Ale môžu aj kúpiť podiel spoluvlastníkov.

4. Iniciatívy obcí
Aké majú možnosti majú obce pri procese nového usporiadania územia aj vzhľadom na klimatické zmeny?
Obce aj vlastníci pri konkrétnom zámere využívajú proces, ktorý určil zákon pri realizácii jednoduchých pozemkových úprav. Klimatické zmeny neovplyvňujú vlastníctvo pôdy. Pri komplexných pozemkových úpravách sa v rámci jednej z etáp spracuje aj urbanistický plán v extraviláne,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-28 18:52:11 - Feat.: - Title: Robila na známych automobilkách aj na Sky Parku. Legenda v projektovaní mieri do krachu 02 - Modified: 2024-02-10 07:25:00 - Feat.: - Title: V 18 obciach si v sobotu vyberajú voliči starostov a poslancov 03 - Modified: 2024-02-06 11:58:45 - Feat.: - Title: ZMOS chce, aby obce pri pláne obnovy spolupracovali. Centrá majú pomôcť malým dedinám 04 - Modified: 2024-01-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú úplne najmenšie dediny na Slovensku. Dokopy v nich žije menej ľudí ako v jednej bytovke na sídlisku 05 - Modified: 2023-11-02 11:58:34 - Feat.: - Title: Škody v obciach po zemetrasení aktuálne odhadujú na takmer tri milióny eur
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 10:49