StoryEditor

Deutsche Bank je stále pod vodou

06.08.2020, 13:52
Obor na hlinených nohách sa pomaly vracia k zisku. Svoju zašlú slávu však investičná banka späť už nezíska.

Kedysi najväčšia investičná banka na svete dnes živorí. Najväčší európsky obchodník s cennými papiermi prechádza jedným z najhorších období. Deutsche Bank takto pred rokom oznámila zásadnú reštrukturalizáciu svojho biznisu. Už dva kvartály za sebou zaznamenali zisk. K dlhodobo udržateľnej ziskovosti však nemeckého giganta čaká ešte dlhá cesta.

Investičné bankovníctvo a právo sú úzko prepojené. Žiadna kúpa veľkej firmy alebo umiestnenie nových dlhopisov na trhu sa nezaobíde ani bez investičnej banky, ani bez právneho poradenstva od top advokátskej kancelárie. Práve fúzie a akvizície spoločne s emisiami cenných papierov, ktoré sa spoločne nazývajú „investičné bankovníctvo“, predstavujú hlavný zdroj príjmov všetkých najväčších advokátskych kancelárií.

Späť v zisku, ale dlhá cesta vpred
O tomto čase pred rokom oznámil generálny riaditeľ nemeckého obchodníka s cennými papiermi Christian Sewing zásadnú reštrukturalizáciu svojho biznisu. Investičná banka, ktorá kedysi konkurovala v obchodovaní s akciami aj top hráčom v USA, ako sú Goldman Sachs a JP Morgan, skončila obchodovanie s akciami a sústreďuje sa na transakčné poradenstvo. Podobne firma obmedzila aj obchodovanie s dlhopismi.

Naopak, investičná divízia sa koncentruje najmä na transakčné poradenstvo. Vytvorili aj samostatnú „zlú divíziu“, do ktorej premiestnili prostriedky, ktoré firma používa na zníženie svojho zadlženia. Podľa slov generálneho riaditeľa Deutsche zaznamenala veľký progres. „Boli sme v zisku nielen v druhom kvartáli, ale aj za celý prvý polrok 2020. A to napriek nákladom na reštrukturalizáciu a najhlbšiu recesiu v povojnovej histórii,“ povedal Sewing.

Banka v druhom kvartáli reportovala miniatúrny zisk 28 miliónov. Dokázala tak potvrdiť svoju ziskovosť už v dvoch kvartáloch za sebou. V porovnaní s predchádzajúcim rokom, keď banka bola za druhý kvartál v strate 3,2 miliardy, je aj drobný zisk veľkým úspechom súčasného manažmentu. Na porovnanie, najúspešnejší konkurent Goldman Sachs tento kvartál reportoval druhý najlepší výsledok v histórii.

Dôvodom lepšieho výsledku oboch bánk je pomoc Fedu v podobe lacných peňazí a nákupu dlhopisov. „Deutsche Bank na rozdiel od Goldman Sachs nereportovala najlepší výsledok v histórií a od svojich najlepších časov je pomerne vzdialená. Príjmy banky sa od roku 2012 zmenšili o 40 percent, keď poklesli z 15 miliárd eur na 8,5 miliardy. Na opačnej strane Goldman Sachs, ktorý je ,najmenšou bankou‘ z veľkej sedmičky, dokázal svoje príjmy zvýšiť z 10 na 15 miliárd dolárov,“ potvrdzuje Dominik Hapl z Across Private Investments.

Analytici o banke zatiaľ pochybujú
Banka tvrdí, že za posledný rok zásadne zjednodušila svoju štruktúru a zvýšila svoju kapitálovú primeranosť z 12,8 na 13,3 percenta. Zvýšiť vlastný majetok im pomohli najmä odpredaje rizikových aktív a monetárna podpora ECB. Pandémia koronavírusu a obavy z nesplácania úverov sa však prejavili aj vo Frankfurte.

Banka odložila bokom 750 miliónov na pokrytie budúcich strát z nesplácaných úverov od klientov v investičnom bankovníctve a privátnej banke. Investičnej banke sa darilo najmä z dôvodov vysokého objemu obchodovania na burzách a integrácii s korporátnou bankou. Najmenej riziková divízia banky – asset management – zaznamenal silný prílev nových klientov. Do budúcnosti sa plánuje DWS, ako sa nazýva správca aktív patriaci Deutsche, zameriavať najmä na investície do cenných papierov spoločensky zodpovedných firiem.

Všetky tieto vzletné slová však investorov príliš nepresvedčili. „Z tridsiatich analytikov reportujúcich svoje odhady spoločnosti Bloomberg si ani jeden nemyslí, že akcie Deutsche Bank je vhodné nakupovať pri súčasnej cene,“ upozorňuje Hapl. Analytik tak konštatuje informáciu známu všetkým účastníkom trhu. Deutsche zaostáva za konkurenčnými investičnými bankami a dlhodobý návrat k porovnateľnej ziskovosti je zatiaľ v nedohľadne.

Zbavili sa stratových aktív
Generálny riaditeľ Sewing však plánuje posilniť pozíciu banky najmä v oblastiach, v ktorých je ešte stále medzi svetovou špičkou. To je krok správnym smerom a manažmentu sa podarilo za posledný rok zbaviť väčšiny zlých a stratových aktív. Spolu so ziskom za posledné dva kvartály sa zdá, že nemecký burzový gigant úspešne začal cestu svojej obnovy.

Najoptimistickejšie odhady analytikov však hovoria, že Deutsche sa premení na európsky významnú investičnú banku, ktorá dopĺňa svoj biznis aj klasickými bankovými službami. Nikdy však už nedosiahne pozície jednej z najväčších a najobdivovanejších investičných bánk na svete, ktorú si v minulosti užívala.

Aký biznis robí Deutsche Bank?

Investičná banka – hlavný zdroj príjmov pre Deutsche. Radí veľkým firmám, ako správne štruktúrovať odkúpenie konkurentov alebo vydanie dlhopisov. Okrem M&A veľká časť obratu pochádza z obchodovania cenných papierov v prospech klientov. Banka obchoduje aj na vlastný účet, čím umožňuje každému záujemcovi o konkrétny dlhopis, či akciu kúpiť alebo predať cenný papier. Takéto dodávanie likvidity na trh sa nazýva „market making“ alebo doslova „umožňovanie trhu“.

Korporátna banka – zabezpečuje správu hotovosti pre veľké firmy, poskytuje služby v globálnom financovaní veľkých firiem a pomáha im zvládnuť kurzové zmeny. Poskytuje aj ďalšie špecializované služby pre korporácie, ako sú trustové a ďalšie pomocné služby.

Privátna banka – spravuje prostriedky bohatých klientov a investuje peniaze v ich prospech. Súčasťou tejto divízie je aj nemecká Postbank. Dcérska firma Deutsche ako jediná v rámci skupiny poskytuje úvery a hypotéky bežným spotrebiteľom v Nemecku. Jej prínos k obratu skupiny je malý.

Asset management – správca aktív, známy aj pod skratkou DWS, spravuje peniaze pre dôchodkové fondy, poisťovne, banky a ďalšie inštitúcie. Zarába na poplatkoch, ktoré sa vypočítavajú podľa objemu prostriedkov, ktoré majú inštitúcie vo firme uložené.

01 - Modified: 2024-05-01 12:38:21 - Feat.: - Title: Fico na otázku HN: Druhý pilier neotvoríme, hovoríme niečo iné. Dáme na použitie miliárd konkrétnu ponuku 02 - Modified: 2024-05-03 09:59:25 - Feat.: - Title: Veľký vaječný biznis finančníkov zo Sandberg Capital má pokračovanie. V hre sú milióny eur 03 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 04 - Modified: 2024-04-25 08:10:39 - Feat.: - Title: Deutsche Bank vďaka divízii investičného bankovníctva zvýšila zisk o osem percent 05 - Modified: 2024-05-01 14:09:33 - Feat.: - Title: Na Brusel hľadíme často cez prsty, sme však čistým prijímateľom miliárd eur zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 18:44