StoryEditor

Odborníci radia, ako platiť menej na daniach a neporušiť zákon

05.03.2020, 09:01
Ako si upraviť daň v medziach zákona, radia účtovník Miroslav Gandžala a daňové poradkyne Alica Orda Oravcová a Michaela Stachová.

1. Paušálne výdavky

Aj v roku 2019 si možno uplatniť výdavky percentom z príjmov vo výške 60 percent, najviac však do 20 000 eur za rok. Preto je dobré v prípade SZČO, ktorí si účtovali skutočné výdavky, zvážiť možnosť využiť uplatnenie výdavkov formou paušálu. Možné je to však len v prípade, ak osoba nebola počas celého roka platiteľom DPH – ak bola len časť roka, možné to je. Výhodou pri uplatnení paušálu je, že sa živnostník nemusí obávať prípadného neuznania výdavkov, ktoré by mal zaúčtované, keby si viedol klasické účtovníctvo alebo daňovú evidenciu. Pri uplatňovaní paušálnych výdavkov odpadá povinnosť viesť účtovníctvo alebo daňovú evidenciu, stačí len jednoduchá evidencia pohľadávok, príjmov a zásob. Sumu 20-tisíc si možno uplatniť aj vtedy, ak živnostník v roku 2019 podnikal hoci len jeden mesiac.

2. Daňová evidencia

Po ukončení účtovného obdobia sa môže živnostník rozhodnúť aj pre vedenie daňovej evidencie – napriek tomu, že si v priebehu roka viedol jednoduché účtovníctvo. Údaje jednoduchého účtovníctva, ktoré má v účtovnom programe, môže bez problémov použiť ako údaje pre daňovú evidenciu. Tú môže viesť aj daňovník, ktorý bol počas celého účtovného obdobia platiteľom DPH, ako aj daňovník, ktorý je zamestnávateľom. Pozor, na účely DPH musí daňovník viesť podrobné záznamy v súlade so zákonom o DPH. Tento postup sa oplatí, ak sú skutočné výdavky živnostníka súvisiace s jeho podnikateľskou činnosťou vyššie než limit paušálnych výdavkov. Výhodou daňovej evidencie je, že nemusíte zostavovať účtovnú závierku a vyhotoviť účtovné výkazy, pretože nie ste účtovnou jednotkou.

3. Nezdaniteľná časť na seba i manželku

Daň môže živnostník ovplyvniť aj tým, že si uplatní nezdaniteľnú časť základu dane okrem seba aj na manželku (manžela), ale za splnenia podmienok – manželka s ním musí žiť v spoločnej domácnosti, starať sa o dieťa do dovŕšenia troch či šiestich rokov jeho veku, manželka musí byť evidovaná na úrade práce alebo musí mať zdravotné či ťažké zdravotné postihnutie, prípadne musí dostávať príspevok na opatrovanie. Výška nezdaniteľnej časti na manželku závisí jednak od výšky základu dane osoby, ktorá si túto časť uplatňuje, a jednak od výšky vlastných príjmov manželského partnera. Treba dať teda pozor, či manželka nemala v priebehu roka 2019 príjem, keďže nezdaniteľná časť sa o výšku tohto príjmu zníži.

4. Nezdaniteľná časť vďaka kúpeľom...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-28 10:07:40 - Feat.: - Title: Podnikáte? Ak nepredložíte daniarom transferovú dokumentáciu, dostanete mastnú pokutu 02 - Modified: 2024-01-17 14:38:12 - Feat.: - Title: Aký vplyv budú mať daňové zmeny na slovenských investorov? 03 - Modified: 2024-01-18 10:00:00 - Feat.: - Title: Zaplatili ste daň za prenajaté auto? Termín sa kráti, zábudlivcom hrozia sankcie 04 - Modified: 2023-12-11 14:25:59 - Feat.: - Title: Zvýšenie dane z určitej kategórie tabaku je podľa Imperial Tobacco Slovakia problémom 05 - Modified: 2023-11-23 14:54:12 - Feat.: - Title: Rezort financií má na muške sladené nápoje. Pracuje na novej dani, ktorá má pomôcť pri záchrane rozpočtu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 18:58