StoryEditor

Podajte priznanie a vrátia vám daň

23.02.2020, 23:00
Daňové priznanie sa oplatí podať dôchodcom, rodičom, ale aj dohodárom. Ide o prípady, keď vám zamestnávateľ zrážal preddavky na daň.

Ak ste vlani trávili časť roka so svojím potomkom a časť v zamestnaní, podajte priznanie, ak aj minuloročná suma nepresiahla 1 968,68 eura. „Rodičom vrátime zrazené preddavky na daň. A to na základe žiadosti o vrátenie daňového preplatku, ktorá je súčasťou daňového priznania. Musí však presiahnuť päť eur,“ upozorňuje hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová. Pripomína tiež, že dani z príjmov nepodlieha ani materské a ani rodičovský príspevok. „Sumy vyplácané podľa zákona o sociálnom poistení a ani štátne sociálne dávky nezahrnú do základu dane. Od dane sú totiž oslobodené všetky nemocenské dávky aj štátne sociálne dávky,“ upozorňuje Skokanová.

Len zo závislej činnosti
Ak daňovník bol časť roka zamestnaný a dosiahol iba príjmy zo závislej činnosti, ktorou sa myslí zamestnanie na základe pracovnej zmluvy alebo dohody o vykonaní práce, je povinný podať daňové priznanie, ak do polovice februára nepožiadal svojho zamestnávateľa o zúčtovanie dane. Použije tlačivo určené pre fyzické osoby typu A. Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania za zdaňovacie obdobie 2019 mal podať zamestnávateľovi najneskôr do 17. februára. Ak ste vlani prenajímali alebo predali nehnuteľnosť, získali výhru alebo mali príjem z vyplatenia podielového listu, podávate priznanie na tlačive určenom pre fyzické osoby typu B. Ak ste však vlani mali len príjmy zo zamestnania a ich celková suma neprekročila 1 968,68 eura, nemusíte priznanie podať.


Nezdaniteľnú časť základu dane na manželku, ktorá je na materskej alebo rodičovskej dovolenke, si môžete uplatniť iba vtedy, ak s vami žije v domácnosti a vlani sa starala o vyživované maloleté dieťa. Výška nezdaniteľnej sumy závisí od výšky vášho základu dane a od výšky vlastného príjmu manželky. Rovnaké podmienky platia aj vtedy, ak sa o dieťa staral manžel.

Dôchodcovia v pozícii daňovníka
Daňovníkom sa stávate, ak ste na začiatku roku 2019 poberali dávky zo sociálneho poistenia a sporenia, a to starobný, predčasný, vyrovnávací príplatok, dôchodok zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu, výsluhový alebo obdobný dôchodok zo zahraničia. Alebo ak vám niektorý z týchto dôchodkov priznali počas minulého roka. Ak ste vlani zarobili viac ako 1 968,68 eura, priznanie musíte podať. Do príjmov si vyplatené dôchodky nezahrniete. Priznanie sa vám oplatí podať, ak ste aj hraničnú sumu neprekročili. Je to vtedy, ak vám vlani zamestnávateľ strhával preddavky na daň. Ak ste totiž poberali penziu k 1. 1. 2019, máte nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane iba v prípade, že ročná suma vyplateného dôchodku v roku 2019 ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 19:11