StoryEditor

Centrálne banky sa snažia znížiť medzibankové úroky

18.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Európska centrálna banka (ECB) a Anglická národná banka Bank of England včera zaplavili trh likviditou. Týmto spôsobom sa snažia stimulovať medzibankové úvery a znížiť ich úrokové sadzby.
ECB poskytla komerčným bankám dvojtýždňové úvery za 348,9 miliardy eur, v prepočte 11,7 bilióna korún, za minimálnu sadzbu 4,21 percenta. Bank of England ponúkla trojmesačné úvery v objeme 10 miliárd libier, v prepočte 470,3 miliardy korún, za minimálny úrok 5,36 percenta.
Neochota bánk vzájomne si požičiavať peniaze po kolapse amerického trhu rizikových hypoték viedla k rastu dvojtýždňovej medzibankovej úrokovej sadzby na 6-ročné maximum. Dvojtýždňová sadzba Euribor včera klesla na 4,45 percenta zo 4,94 %, informovala Európska banková federácia.
Peniaze sa začali zdražovať v auguste, keď banky vrátane Bear Stearns a Merrill Lynch začali oznamovať svoje straty v segmente cenných papierov spojených s hypotékami pre menej bonitných klientov v USA.
Po prvý raz poskytla ECB dodatočnú hotovosť 9. augusta, keď bankám bezprecedentne poskytla dodatočné peniaze v hodnote 95 miliárd eur. ECB v pondelok nečakane oznámila, že akceptuje ponuky všetkých bánk s dostatočnými zárukami pri úrokovej sadzbe najmenej 4,21 percenta. Banka teda netradične nijako nelimitovala výšku svojej ponuky. Týmto spôsobom sa snaží stlačiť medzibankové úrokové sadzby čo najbližšie k základnej úrokovej sadzbe, ktorá je štyri percentá.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 12:50