StoryEditor

ČNB bude pokračovať vo zvyšovaní sadzieb

28.10.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Česká národná banka (ČNB) bude s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovať v sprísňovaní menovej politiky. Zvyšovaním úrokových sadzieb sa podľa viceguvernéra Miroslava Singera bude snažiť znížiť inflačné tlaky v rýchlo expandujúcej ekonomike, ktoré rastú aj napriek posilňovaniu domácej meny. "Zdá sa, že ekonomika je blízko k rovnováhe, vo fáze mierne nad svojím potenciálom. To znamená, že inflačné tlaky sa zvyšujú a pravdepodobne budeme sprísňovať menovú politiku," povedal Singer. Odmietol však komentovať načasovanie ďalších krokov centrálnej banky.
ČNB vo štvrtok ponechala svoju hlavú úrokovú sadzbu na hodnote 3,25 percenta, čo je najmenej v rámci Európskej únie. Signalizovala však ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb, keďže inflácia sa zvyšuje napriek posilňovaniu českej koruny. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma povedal, že najbližšie zvýšenie úrokových mier môže prísť na budúci mesiac alebo na začiatku budúceho roka. Dodal, že v súčasnosti nedokáže určiť presné načasovanie.
Česká koruna sa oproti tohtoročnému minimu z júna posilnila o 6,4 percenta. Oproti januáru je však silnejšia iba o 1,6 percenta. Hodnota českej meny je kľúčovým faktorom pre infláciu v rámci otvorenej ekonomiky krajiny, kde sa importné ceny rýchle premietajú do cien tovarov. "Koruna je v tejto chvíli silná, podstatne silnejšia, než sme predpokladali, ale je to iba jeden zo vstupov," povedal Singer. Singer tiež varoval, že príliš rýchla fixácia kurzu českej koruny by mohla ohroziť cenovú stabilitu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. apríl 2024 15:57