StoryEditor

Centrálne banky musia sledovať finančné trhy

11.09.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Centrálne banky musia podľa prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Jeana-Claudea Tricheta venovať veľkú pozornosť finančným trhom, hoci existujú výrazné signály, že svetová ekonomika prekoná súčasné problémy. "Teraz nie je čas na sťažnosti," dodal Trichet, lebo súčasná situácia "vyžaduje pozorné sledovanie situácie a jej vyhodnocovanie".
Guvernéri najsilnejších členských bánk Banky pre medzinárodné platby sa dva dni radili o situácii a o tom, ako riešiť aktuálne problémy. Protismerné pohyby na finančných trhoch zasiahli celý svet. Rastú obavy, do akej miery sa banky angažovali v poskytovaní svojich finančných zdrojov americkým hypotekárnym ústavom. Tie ich požičiavali ľuďom neschopným ich splatiť. Obavy o rozsah krízy spôsobili prudké sprísnenie úverových podmienok.
"Budeme musieť veľmi starostlivo sledovať, čo sa deje, najmä v Spojených štátoch," dodal Trichet. "V ostatnom svete, môžem povedať, vidíme vcelku dobré základy. Môžeme očakávať, že vo veľkom počte krajín bude ekonomika rásť."
Trichet poznamenal, že podľa Americkej centrálnej banky Fed v ekonomike Spojených štátov bude výpadok. Súčasne však zdôraznil, že sa vývoj v Spojených štátoch bude musieť analyzovať súbežne s vývojom v ostatných ekonomikách.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
09. máj 2024 05:46