Penzista, seniorReuters
StoryEditor

Darujte byt tak, aby ste sa neocitli na ulici

16.09.2019, 10:36
Darovali ste byt a obdarovaný vás podviedol. Ako musíte postupovať, dočítate sa v dnešných Hospodárskych novinách. Dozviete sa aj, ako sa sa vyhnete bytovej mafii.

Domáhať sa vrátenia daru nie je vôbec jednoduché. „Keďže darovacia zmluva je dvojstranný právny úkon, aj vrátenie daru by malo byť dvojstranným právnym úkonom,“ vysvetľuje notárka Miriam Imrich Breznoščáková.

Ak teda vy ako darca rozhodnete žiadať vrátenie daru od obdarovaného a ak s tým obdarovaný nesúhlasí, môžete sa domáhať vrátenia daru.

Dá sa to podľa príslušného ustanovenia Občianskeho zákonníka. Avšak podmienkou je, že sa obdarovaný správa k vám alebo vašej rodine tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy. No a preukázať to je už povinnosťou darcu v súdnom konaní.

„Ďalším problémom, s ktorým sa pomerne často ako notárka stretávam, je mylné právne povedomie darcov, najmä starších ľudí, že ak sa rozhodnú darovať svoj byt či dom len jednému zo svojich detí, musia oni alebo obdarované dieťa vyplatiť ostatné deti z podielu tohto domu či bytu. Nie je to však tak,“ vraví notárka.

Rada notárky: Rodičia ako darcovia nemajú žiadnu povinnosť voči svojim deťom a, naopak, ani deti nemajú voči svojim rodičom žiaden právny nárok na darovanie domového, rodičovského majetku.

„Je teda slobodnou voľbou darcu, či vôbec daruje svoju nehnuteľnosť. Ak áno, či ju daruje svojmu dieťaťu alebo inej osobe, pričom je na ňom, ktoré dieťa bude obdarované,“ podčiarkuje notárka.

Jediné právo, ktoré majú tieto „ochudobnené deti“, je právo navrhnúť započítanie dedičského podielu obdarovaného dieťaťa rodičov, teda jeho súrodencov, ale to až v dedičskom konaní po svojich rodičoch, darcoch.

Kúpte si dnešné Hospodárske noviny a dozviete sa aj, ako sa dá uchrániť pred podvodnými prevodmi bytov. 

01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar 03 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť 04 - Modified: 2024-03-22 08:00:00 - Feat.: - Title: Bývanie v luxusnom zámku bez stresu? Vo Francúzsku si môžeš kúpiť byt v prepychu len za desiatky tisíc eur 05 - Modified: 2024-01-27 14:30:00 - Feat.: - Title: Darovanie má aj svoje úskalia. Aké a čo je dôležité rozlišovať?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 17:18