StoryEditor

Ako sa brániť v rozpore so susedom

17.08.2020, 14:50
Terorizujú vás susedia? Znepríjemňujú vám život hlukom či zápachom, alebo váš majetok ohrozujú stromy prerastajúce zo susedovho pozemku? Ako sa brániť, vysvetľuje advokátka Silvia Turcsányiová.

Zanedbaný pozemok
Susedia si postavili drevený prístrešok v rohu záhrady. Jeden zo stĺpov však zasahuje až na môj pozemok okolo chaty, ktorý je už aj tak sám osebe malý. Z tejto strany sa už pre susedov prístrešok nedá okolo chaty ani prejsť. Sused moje výzvy na nápravu stavu ignoruje. Ako mám postupovať?

Odpoveď expertky:
Najskôr si treba v geometrickom pláne či katastrálnej mape preveriť, či je skutočne časť prístrešku na pozemku, ktorý už nie je vo vlastníctve suseda. Následne by ste mu mali poslať písomnú výzvu, by odstránil stavbu z pozemku, ktorý nevlastní.


Ak nedôjde k náprave, je nutné podať na súd žalobu na vypratanie pozemku. Svojpomocne narušiť susedovu stavbu nemôžete, keďže by išlo o zásah do jeho vlastníckych práv. Sused by si tak mohol na súde nárokovať náhradu spôsobenej škody, prípadne finančnú náhradu.


Ak niekto zriadi stavbu na cudzom pozemku, hoci na to nemá právo, môže súd na základe návrhu vlastníka rozhodnúť, že stavbu treba odstrániť na náklady toho, kto ju zrealizoval. Ak by odstránenie stavby nemalo účel, súd ju môže dať do vlastníctva majiteľovi pozemku ako náhradu škody. Vlastník pozemku s tým však musí súhlasiť. Ďalším možným riešením je náhrada škody vecným bremenom, ktoré súd zriadi na spornú stavbu v prospech majiteľa pozemku. V tejto záležitosti nie je dôležité, z akého dôvodu vznikla neoprávnená stavba, či úmyselne, alebo len omylom.


Za neoprávnenú stavbu však nemožno považovať rozmontovateľnú stavbu, ktorú možno odstrániť demontážou. V takom prípade môžete žiadať odstránenie žalobou na vypratanie nehnuteľnosti.
Ak sa preukáže, že sused vedel, že prístrešok stavia aj na cudzom pozemku, a ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-01 11:26:43 - Feat.: - Title: Komu patrí Mesiac a ako je to s pozemkami a ťažbou na našej prirodzenej družici? Nové vesmírne preteky znovu otvárajú lunárnu politiku 02 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 03 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 04 - Modified: 2023-06-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Brutálne popravil svojich susedov. Ich 18-ročný syn sa mal obnažovať pred jeho deťmi 05 - Modified: 2023-05-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako získate späť pôdu, ktorú má v prenájme družstvo a platí vám za ňu málo? Poradia vám odborníci
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 14:04