StoryEditor

Drobné stavby stačí len ohlásiť

23.07.2019, 00:00
Čoraz viac stavieb vyvoláva na stavebných úradoch otázniky, či ich možno zaradiť ako drobné stavby. Tie totiž podľa zákona nevyžadujú stavebné povolenie, stačí im len jednoduché ohlásenie. Ako je to v prípade altánkov, kôlní, letných kuchýň či mobilných domoch, sa dozviete z odpovedí odborníkov.

Odpovedá advokát Milan Ficek, advokátska kancelária Ficek & Ficeková
1. Letný altánok

Ak chcem postaviť v záhrade murovaný altánok, musím si zohnať na úrade stavebné povolenie?
Záhradný altánok sa môže podľa stavebného zákona klasifikovať ako drobná stavba. Pri takejto stavbe sa nevyžaduje udelenie stavebného povolenia, postačuje iba jej ohlásenie stavebnému úradu. Aj napriek tomu, že drobné stavby nepodliehajú zo strany stavebného úradu povoľovaciemu procesu, je potrebné i tomto prípade vyčkať na reakciu obecného úradu, ktorý je tu vo funkcii stavebného úradu. Je to preto, lebo môže rozhodnúť aj o tom, že bude trvať na stavebnom povolení, hoci by inak postačovalo len ohlásenie.

2. Stavebné faktory
Je v povoľovacích alebo ohlasovacích procesoch rozdiel, ak by som chcela stavať drevený a ak murovaný altánok?
Podľa stavebného zákona sa stavebné povolenie vyžaduje pri stavbách každého druhu bez zreteľa na ich stavebnotechnické vyhotovenie, účel a čas trvania. Stavebné povolenie sa totiž vyžaduje aj pri zmene stavieb, a to najmä pri prístavbe, nadstavbe a pri stavebných úpravách. Podľa paragrafu 43 spomínaného zákona sa na to, aby sa vec mohla právne považovať za stavbu, vyžaduje, aby bola pevne spojená so zemou. To znamená, že z hľadiska práva je irelevantné, či bude predmetná stavba murovaná alebo bude zhotovená výlučne z dreva.


3. Domáci bazén
Potrebuje majiteľ stavebné povolenie, ak si chce pri dome vybudovať letnú kuchyňu alebo bazén?
Bazén možno považovať za drobnú stavbu, keďže zákon za drobnú stavbu považuje aj podzemnú stavbu, napríklad pivnicu či žumpu, a teda analogicky je možné aj bazén považovať za drobnú stavbu. V jeho prípade by však agenda závisela od jeho veľkosti. Ak by mal rozmery do 25 štvorcových metrov a hĺbku maximálne tri metre, ešte by mohol spĺňať definíciu drobnej stavby. V takom prípade je z hľadiska práva postačujúce iba ich ohlásenie príslušnému stavebnému úradu.

4. Hospodárska budova
Ako vyriešiť z hľadiska ohlásenia či povolenia malú hospodársku budovu?
Aj malá hospodárska budova sa môže považovať na účely stavebného zákona za drobnú stavbu, teda stačí ju ohlásiť. Musí však ísť o prízemnú stavbu, ktorej zastavaná plocha nepresahuje 25 štvorcových metrov a výšku päť metrov a musí plniť doplnkovú funkciu k hla...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-09-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľké zmeny pri stavbe domu, bazénu či altánku: odkedy platia a ako ich po novom zapíšete na katastri? 03 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 04 - Modified: 2023-07-21 13:30:00 - Feat.: - Title: Plánujete pri dome stavebné práce? Toto musíte predtým vedieť 05 - Modified: 2023-09-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Aj vy si môžete postaviť vlastný bazén. Aké rozmery musí mať?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
14. apríl 2024 09:21