Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Študenti, ešte je čas nájsť si brigádu na leto

12.07.2019, 13:15
Autor:
vegveg
Letné prázdniny sú v plnom prúde. Stredoškoláci a vysokoškoláci majú voľno a okrem oddychu si mnohí chcú i zarobiť. Tento rok majú viac možností, aj ceny za hodinu práce sa oproti iným rokom zvýšili. Nie je výnimkou nájsť si brigádu, kde za hodinu dostanú od piatich do šiestich eur.

Možností je veľa. Ak sa študenti zameriavajú na Slovensko, môžu využiť viacero portálov, ktoré ponúkajú zoznam pozícií vhodných pre študentov. Patria medzi ne napríklad webové stránky Brigada.sk, Superbrigade.zones.sk, Studentskefinancie.sk/brigady alebo aj známy portál Pracovne-ponuky.eu/brigady-pre-studentov. Agentúra IndexNosluš poskytuje brigády pre študentov od 18 rokov a vo výnimočných prípadoch aj pre študentov od 17 rokov. 
Agentúra PJ Servis poskytuje brigády pre študentov od 16 rokov. Agentúra Studentservis poskytuje niektoré brigády pre študentov od 16 rokov a niektoré len od 18- tich rokov. 

Oficiálne stránky však nie sú jediná možnosť. Čím ďalej, tým viac sa stávajú populárne aj skupiny na sociálnych sieťach, najmä na Facebooku, kde sa dajú vyhľadať napríklad ponuky práce na obľúbenú pozíciu Hostess. Obľúbené sú aj skupiny Brigádnici alebo Hľadám prácu. Tí, ktorí dobre ovládajú angličtinu alebo iný cudzí jazyk, môžu vyskúšať aj zahraničné stránky a vycestovať na leto von. Pre odvážnejších, ktorí majú vytypovanú firmu, v ktorej by radi získali pracovné zručnosti, je tu možnosť priamo kontaktovať personálne oddelenie, alebo sa pozrieť na oficiálnu webovú stránku, ktorú veľa firiem využíva ako jednu z možností hľadania nových pracovných síl.

Aké pozície sú k dispozícii?
Ponuka je obrovská. Od dobrovoľníckej práce cez prácu v továrňach, v administratíve, na rôznych podujatiach a festivaloch cez predajne v obchodných centrách, rýchle občerstvenie až po sezónnu prácu na poliach. Záleží na to, čo uprednostňujete. Firmy ponúkajú rôzne možnosti a dĺžku brigád. Mladí si môžu prácu často ponechať aj počas roka a zabezpečiť si tak stálejší vlastný príjem. ,,Dĺžka dohody závisí primárne od toho, či ide o jednorazovú aktivitu alebo dlhšie obdobie, napríklad zastupovanie. Neaplikujeme jedno pravidlo. Primárne hľadáme ľudí na administratívne činnosti, prácu s databázami, prípadne kontakt s klientom," hovorí Dominika Miklášová, personálna riaditeľka firmy Edenred .

Ponuka benefitov je široká
Dnes mladá generácia prihliada aj na benefity, ktoré im dokáže zamestnávateľ poskytnúť. Ide o flexibilný pracovný čas, ovocný deň, lekárske prehliadky zdarma, stravovanie a rôzne ďalšie. Práve flexibilný pracovný čas býva zaujímavou motiváciou. ,,Názory na brigádnickú prácu sa na trhu rôznia, záleží od uhla pohľadu. V našej spoločnosti vieme ponúknuť nielen logistickú, teda manuálnu prácu pre uchádzačov, ale aj v zákazníckom centre, prípadne administratíve. Niektoré činnosti sú viazané na termíny, pri iných existuje možnosť, že sa budú v pravidelných intervaloch opakovať. Vtedy vieme ponúknuť uchádzačovi ako benefit flexibilný časový rozvrh. Vždy je potrebné nájsť priesečník medzi možnosťami uchádzača a potrebami spoločnosti," ozrejmuje Ivana Anna Habalčíková, personálna manažérka firmy Oresi Kuchyne.

Nielen možnosť flexibilného pracovného času, ale aj netradičné miesta výkonu práce bývajú lákadlom pre brigádnikov. Zatiaľ čo práca na pláži je v zahraničných destináciách úplne bežná, u nás to vnímame ako prácu s pridanou hodnotou.


,,Vzhľadom na to, že máme prvý rok otvorenú sezónnu prevádzku na Magio pláži, máme záujem o brigádnikov na prázdninové obdobie. Prijímame predovšetkým na pozície pokladník, barman alebo pomocník do kuchyne, kde sa toho naučia naozaj veľa," hovorí Karol Gálik, majiteľ siete ázijských reštaurácií EDO KIN, a pokračuje vo vymenúvaní benefitov, ,,možnosť brigády v našich prevádzkach ponúkame aj v zimnom období, a to na pozíciu barman a čašník. Pracovný čas sa odvíja od druhu prevádzky a požiadaviek na konkrétnu pozíciu. Brigádnici u nás nájdu priateľský tím, spoznajú nových ľudí z odboru, no predovšetkým si rozšíria obzory a nazbierajú nové skúsenosti."

Záujem je aj o zdravotníctvo
Najmä v medicínskej sfére je nadobúdanie praktických skúseností veľkým študentským benefitom, preto im mnohé zariadenia ponúkajú prax.
"Dr. Martin zubná klinika je medicínske zariadenie, a tak umožňujeme najlepším a najsnaživejším študentom medicíny, aby vedeli ich potenciál pretaviť do praxe. Učia sa u nás od kvalifikovaných stomatológov a ponúkame im najmä komplexné zastrešenie teoretických vedomostí a praktických zručností ich budúceho povolania. To, čo sa naučia v škole u nás môžu vidieť v praxi na pacientoch, samozrejme pod vedením stomatológov alebo dentálnych hygienikov s dlhoročnou praxou. Za ďalší z benefitov považujeme to, že vďaka špičkovému vybaveniu získajú ešte viac do budúcna, ako na samotnej škole. Navyše, po ukončení štúdia k nám môžu šikovní zubári, dentálni hygienici alebo zdravotné sestry nastúpiť a pracovať natrvalo," hovorí Daniel Kodaj.

Študenti sa nemusia spoliehať len na ponuky brigád formou inzerátu. Ak majú vysnívanú firmu, v ktorej by si vedeli predstaviť svoje pôsobenie, stačí, ak ju priamo kontaktujú. Letná brigáda môže byť zároveň príležitosť pre firmy, ako si nájsť a vychovať lojálneho a stabilného zamestnanca so zanietením pre danú pracovnú pozíciu.

01 - Modified: 2024-04-16 12:36:26 - Feat.: - Title: STU boduje na plnej čiare. Jej fakulta je pre stredoškolákov opäť jednou z najžiadanejších na Slovensku 02 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 03 - Modified: 2024-03-26 10:52:35 - Feat.: - Title: Študentov čaká rapídne navýšenie štipendií: Môžeš získať takmer 17 000 eur. Ktorých odborov sa to týka? 04 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu 05 - Modified: 2024-03-14 14:34:54 - Feat.: - Title: Viete, ako nazvať obyvateľa Prahy? Možno by ste nezvládli maturitnú otázku a ani novinku roka 2024
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 04:07