Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Sú pre vás platby u zubára strašiakom? Poradíme, ako si ich minimalizovať

14.06.2019, 10:28
Veľa ľudí preventívnu prehliadku u zubárov podceňuje. Potom majú hrôzu z platieb u súkromných lekárov. Často nevedia, na čo majú nárok od štátu a ako sa orientovať v cenách súkromných zubárov. Pritom, ak pacient absolvuje preventívnu prehliadku u stomatológa v predchádzajúcom kalendárnom roku, má nárok na ošetrenie s použitím štandardných materiálov z verejného zdravotného poistenia.

Cenové stropy v ambulancii zubného lekárstva neexistujú, ceny sú dané ekonomickou náročnosťou a prístrojovým vybavením ambulancie. Sú rozdielne podľa toho, aké používa zubár materiály a technológie. Výška úhrady a spôsob úhrady si dohodnú lekári a zdravotné poisťovne. Ako zdôrazňuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, zubný lekár, ktorý má uzatvorený zmluvný vzťah so zdravotnou poisťovňou, nesmie vyberať úhradu za výkony hradené z verejného zdravotného poistenia. Cenník musí lekár zverejniť v priestoroch ambulancie, čakárne alebo uverejniť na webe.

Čo hradí pacient
„Pacient hradí u lekára napríklad pri zubných výplniach rozdiel v cene medzi úhradou zo zdravotnej poisťovne a výškou doplatku za použitý materiál podľa jeho cenníka. Keďže cenníky zubárov sa odlišujú, líšia sa aj platby u jednotlivých zubárov,“ vymenúva Zuzana Eliášová.

Za „štandard“ pre plastické výplne je možné považovať:
- amalgám ručne miešaný s minimálnou 40 percentnou prímesou striebra
- samopolymerizujúce živice na báze prášok + tekutina alebo pasta + pasta

Pozor! Aký materiál sa použije a či sa zaň dopláca, by mal zubný lekár pacienta vopred informovať.

„Stomatologické výkony plne hradené zo zdravotného poistenia sú napríklad preventívna prehliadka, ošetrenie zubného kazu, ktorý obsahuje liečbu zubného kazu a výplň z plastického materiálu – amalgám na bočných zuboch, na predných zuboch estetický samopolymerizujúci materiál – biela plomba a základné chirurgické výkony, ako je napríklad extrakcia zuba.

Zdravotná poisťovňa hradí aj výkony prvej pomoci - pri opuchoch tváre, zápaloch v dutine ústnej, úrazoch zubov a tvárových kostí s postihnutím mäkkých častí atď.

Možnosti zdravotných poisťovní
V Unione majú na preventívne prehliadky deti nárok dvakrát počas kalendárneho roka, dospelí jedenkrát počas kalendárneho roka. Výnimku tvoria tehotné ženy, ktoré na konci prvého a na začiatku tretieho trimestra gravidity majú nárok na ďalšie dve, takzvané tehotenské preventívne prehliadky. „Súčasťou preventívnej prehliadky je prehliadka chrupu, parodontu, tkanív ústnej dutiny, kontrola medzičeľustných vzťahov a vzájomného postavenia zubov, kontrola zubných náhrad, kontrola dentálnej hygieny, kontrola hygienických návykov, stanovenie príslušných indexov, prípadne nový liečebný plán,“ informuje Matej Neumann, hovorca poisťovne.

Podľa aktuálneho nariadenia vlády sa trvalé výplne hradia na všetky zuby, na farbe výplní nezáleží. „Hradíme výplne z kapslovaného amalgámu, zo skloionomérneho cementu, z kompomérnych materiálov i z kompozitných materiálov,“ zdôrazňuje Matej Neumann. „Plne uhrádzané sú výplne koruniek zubov z ručne miešaného skloionomérneho cementu. Alternatívne materiály sú v štandardnej sume čiastočne hradené. Poistenec dopláca rozdiel medzi celkovou a poisťovňou hradenou štandardnou sumou vo forme doplatku. Zubný lekár si výplne môže vykázať na úhradu do zdravotnej poisťovne, pokiaľ poistenec splnil zákonnú podmienku absolvovania preventívnej prehliadky v predchádzajúcom roku a nie je vedený ako neplatič. Patria sem všetky výkony, vrátane endodontického ošetrovania koreňových kanálikov, trhania zubov, čistenia zubov, korunky, mostíky, protézy a tak ďalej.“

Vracanie doplatkov
Ako prvá zdravotná poisťovňa začala Union zdravotná poisťovňa svojim poistencom vracať doplatky za ošetrenie u zubára. Podľa vyjadrenia hovorcu, „všetkým našim poistencom, teda aj novým bez rozdielu veku poskytujeme v rámci Dentálneho balíka jednotný príspevok 100 eur ročne. Príspevok platí rovnako pre dospelých, ako aj pre detských poistencov. Z neho môžu poistenci čerpať sumy na rôzne výkony stomatologickej starostlivosti ako napríklad dentálna hygiena, zubné korunky, mostíky, plombovanie, ošetrenia koreňových kanálikov a podobne. Príspevok je na kalendárny rok a platí pre ľubovoľný počet ošetrení. Podmienkou je absolvovanie preventívnej prehliadky u stomatológa v predchádzajúcom kalendárnom roku.

Sto eur ako benefit preplatí aj zdravotná poisťovňa Dôvera. „Všetkým poistencom, ktorí sú u nás dlhšie ako rok, prispejeme štyrikrát ročne sumou 25 eur na najčastejšie zubné ošetrenia. Poistencom, ktorí sú u nás poistení kratšie ako rok, prispejeme dvakrát ročne sumou 25 eur. Preplatíme najčastejšie stomatologické zdravotné výkony vrátane dentálnej hygieny, za ktoré si u zubára bežne doplácajú,“ informuje Matej Štepiansky, hovorca poisťovne.

Všeobecná zdravotná poisťovňa zasa poskytuje príspevok pre dieťa, 50 percent z platby, maximálne 30 eur.

01 - Modified: 2024-03-23 13:30:00 - Feat.: - Title: 81-ročnej Daniele zistili, že v sebe 50 rokov nosila dieťa. Odstránenie ultravzácneho plodu ju však nakoniec stálo život 02 - Modified: 2024-03-13 08:34:26 - Feat.: - Title: Ani Bory, ani Banská Bystrica. V rebríčku je prvá nemocnica zo severu, pacienti ich oceňujú ako hotel 03 - Modified: 2024-03-08 12:07:01 - Feat.: - Title: Nemocnica za dva roky omylom odrezala šiestim ľuďom končatiny. Priznali, že išlo o lekárske chyby 04 - Modified: 2024-02-24 21:21:50 - Feat.: - Title: V Británii štrajkujú mladí lekári za zvýšenie platov o 35 percent, chcú dorovnať infláciu 05 - Modified: 2024-02-29 08:30:49 - Feat.: - Title: Poznámka: O skúsenostiach v medicíne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. apríl 2024 08:58