StoryEditor

Vzdelanie sa automaticky uznáva len v určitých povolaniach

09.08.2006, 00:00

Slovensko vytvorilo Stredisko pre ekvivalenciu dokladov o vzdelaní a takto sa zapojilo do medzinárodnej spolupráce ENIC/NARIC (European Network of Information Centres). Úlohou tejto Európskej siete informačných centier je poskytovať informácie o uznávaní diplomov, akademických hodnostiach a iných kvalifikáciách, o vzdelávacom systéme v zahraničných štátoch a štátoch zapojených do spolupráce ENIC, ale aj o výhodách štúdia v zahraničí, o pôžičkách, štipendiách.
Sieť NARIC (National Information Centres for Academic Recognition, Národné informačné centrá na akademické uznávanie) bola vytvorená v roku 1984. Sieť sa zameriava na zlepšovanie akademického uznávania diplomov. Sieť je súčasťou spoločného programu únie Socrates -- Erazmus, ktorý podporuje mobilitu študentov a zamestnancov univerzít, medzi vysokoškolskými inštitúciami v týchto štátoch.
Legislatíva Európskej únie
Právo Európskej únie, podľa ktorého sa posudzujú doklady o vzdelaní, vydané slovenskými školami, ale aj iné doklady, ako napríklad doklady o finančnom zabezpečení, bezúhonnosti, sa týka iba uznávania týchto dokladov pri regulovaných povolaniach v inom členskom štáte. Povolanie je regulované vtedy, ak ho členský štát podmieňuje nadobudnutím odbornej kvalifikácie. Až na malé výnimky, ktoré sa týkajú niektorých povolaní v zdravotníctve, členské štáty majú voľnosť v tom, ktoré odborné činnosti budú regulovať.
Vzájomné uznávanie je automatické pre odborné činnosti určitých skupín remeselníkov, obchodníkov a farmárov, ktorí už získali prax v domácom členskom štáte, pre lekárov, zubných lekárov, zdravotné sestry, pôrodné asistentky, veterinárnych lekárov, farmaceutov a architektov. Týchto povolaní sa týkajú sektorové smernice. Uznávanie je automatické aj pre právnikov, ktorí vykonávajú svoju prax na základe profesijného titulu zo svojho domovského štátu.
Smernice upravujúce povolania:
o lekároch
o zubných lekároch
o veterinárnych lekároch
o pôrodných asistentkách
o sestrách
o architektoch
o právnikoch
o farmaceutoch
Pri iných povolaniach (inžinieri, niektoré zdravotnícke profesie, učitelia, účtovníci, daňoví poradcovia, dizajnéri, urbanisti, právnici), na ktoré sa vzťahujú smernice o uznávaní odborných kvalifikácií, sa vzdelávanie nekoordinuje, povolania sa automaticky neuznávajú. Ak členský štát zistí, že medzi schopnosťami migranta, hodnotenými podľa kvalifikácie a praxe získanej v inom členskom štáte a požiadavkami, ktoré kladie hostiteľský štát, je podstatný rozdiel, môže hostiteľský členský štát vyžadovať absolvovanie určitých kompenzačných mechanizmov. V takomto prípade má migrujúci pracovník právo vybrať si medzi skúškou spôsobilosti alebo adaptačným obdobím pod odborným vedením. Hostiteľský štát musí rozhodnúť o žiadosti do troch až štyroch mesiacov po podaní vyplnenej žiadosti o uznanie vzdelania a poskytnutí všetkých potrebných dokladov. Členské štáty môžu uplatňovať aj jazykové požiadavky.
Medzinárodné a bilaterálne dohody
Pri uznávaní dokladov o vzdelaní v prípade pokračovania v štúdiu sa uplatňujú dohody.
Slovenská republika má v súčasnosti uzatvorenú bilaterálnu dohodu o vzájomnom uznávaní kvalifikácií s:
Nemeckom
Maďarskom
Českom
Poľskom
Rakúskom (memorandum porozumenia).
Z tretích krajín Slovenská republika má uzavretú bilaterálnu dohodu s Chorvátskou republikou a Rumunskom. Slovenská republika je ďalej signatárom Dohovoru o uznávaní kvalifikácií týkajúcich sa vysokoškolského vzdelávania v Európskom regióne (Lisabon 1997).

Prax na Slovensku
Uznanie časti štúdia na škole v zahraničí, ak si žiak plní v Slovenskej republike povinnú školskú dochádzku
Uznanie štúdia je v kompetencii riaditeľa kmeňovej školy, ktorý porovná učebné plány a rozhodne o doplňujúcej skúške. Žiak, ktorý navštevuje školu zriadenú pri zastupiteľskom úrade iného štátu v zahraničí a v Slovenskej republike, alebo navštevuje školu na území iného štátu, vykoná skúšku z vybraných vyučovacích predmetov, ktoré sa na škole v zahraničí nevyučujú, okrem predmetov s prevahou výchovného zamerania. Skúšku vykoná v kmeňovej škole alebo v škole zriadenej pri zastupiteľskom úrade Slovenskej republiky spravidla za každý školský rok, najviac však za všetky ročníky po ukončení štvrtého ročníka základnej školy a deviateho ročníka základnej školy. Stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní na žiadosť zákonného zástupcu žiaka alebo riaditeľa kmeňovej školy vydá odborné stanovisko k uznaniu časti štúdia na škole v zahraničí a prevedie hodnotenie žiaka na škole v zahraničí do slovenskej klasifikačnej stupnice.
Uznanie časti štúdia na strednej škole v zahraničí, ak si žiak neplní v Slovenskej republike povinnú školskú dochádzku
O uznaní štúdia rozhoduje riaditeľ kmeňovej strednej školy. Ten porovná učebné plány a v prípade potreby uloží žiakovi povinnosť vykonať rozdielové skúšky najviac z troch predmetov, pričom rozdielová skúška z vyučovacieho jazyka je povinná. Stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní vydá na žiadosť žiaka alebo jeho zákonného zástupcu alebo riaditeľa strednej školy odborné stanovisko k uznaniu časti štúdia na strednej škole v zahraničí a prevedie hodnotenie štúdia do slovenskej klasifikačnej stupnice.
Uznanie časti štúdia na vysokej škole v zahraničí
O uznaní časti štúdia rozhoduje vysoká škola v Slovenskej republike, ktorá uskutočňuje študijný program v rovnakom alebo príbuznom študijnom odbore. Vysoká škola porovná študijné programy a v prípade potreby rozhodne o doplňujúcich skúškach.
Uznanie ukončeného vzdelania
Stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní v súvislosti s uznávaním dokladov o vzdelaní vydáva odporúčania, osvedčenia alebo rozhodnutia. Uznávanie dokladov o vzdelaní závisí od toho, či doklad o vzdelaní má slúžiť na uznanie na akademické alebo profesijné účely a či ho vydá členský alebo nečlenský štát EÚ.

Uznávanie dokladov o vzdelaní na akademické účely
Študent ukončí štúdium v jednom štáte diplomom a postúpi na vyšší stupeň v inom štáte, ktorý uzná stupeň vzdelania nadobudnutý v štáte pôvodu. Pri uznávaní dokladov o vzdelaní posudzuje Stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní predložené doklady o vzdelaní zo zahraničia a vydáva odporúčania. Výnimku tvoria štáty, s ktorými má Slovenská republika uzavretú bilaterálnu dohodu. Rozhodnutie o uznaní alebo rovnocennosti potom vydáva zákonom určený príslušný orgán.
Čo potrebujete na uznanie dokladov o ukončenom vzdelaní:
K vybaveniu žiadosti týkajúcej sa uznania ukončeného vzdelania v zahraničí je potrebné predložiť notársky overenú kópiu dokladu o vzdelaní, ktorá je preložená do slovenského jazyka, spolu s apostilou (overenie pravosti podpisov na doklade o vzdelaní) a výpisom absolvovaných predmetov alebo skúšok na príslušnej zahraničnej škole.
Stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní vydá odporúčanie, v ktorom vždy uvedie aj príslušný orgán, na ktorý sa žiadateľ musí ďalej obrátiť.
Uznávanie dokladu o vzdelaní občanov Slovenskej republiky a členských štátov EÚ
V Slovenskej republike je uznanie dokladu o vzdelaní absolventa základnej alebo strednej školy v zahraničí v kompetencii krajského školského úradu. Doklad o vzdelaní získaný v zahraničí po absolvovaní vysokoškolského vzdelania prvého, druhého alebo tretieho stupňa uznáva vysoká škola v Slovenskej republike, ktorá uskutočňuje študijný program v rovnakom alebo príbuznom študijnom odbore.
Ak na Slovensku neexistuje škola so študijným programom v rovnakom alebo príbuznom študijnom odbore, uznanie vykoná Ministerstvo školstva SR. Pri dokladoch o vzdelaní zo štátov, s ktorými má Slovenská republika uzavretú bilaterálnu dohodu, uznanie nie je potrebné.
Uznávanie dokladu o vzdelaní z nečlenských štátov
Aj v tomto prípade je v Slovenskej republike uznanie dokladu o vzdelaní absolventa základnej alebo strednej školy v zahraničí v kompetencii krajského školského úradu. Ak má Slovenská republika s niektorým nečlenským štátom uzavretú v súčasnosti ešte platnú dohodu o uznávaní dokladov o vzdelaní, uznanie nie je potrebné a krajský školský úrad vydáva potvrdenie o rovnocennosti. Doklad o vzdelaní zo zahraničia získaný po absolvovaní vysokoškolského vzdelania I. alebo II. stupňa uznáva rovnako ako v prípade členských štátov vysoká škola v Slovenskej republike, ktorá uskutočňuje študijný program v rovnakom alebo príbuznom študijnom odbore. Ak na Slovensku neexistuje vysoká škola so študijným programom v rovnakom alebo príbuznom študijnom odbore, uznanie je v kompetencii ministerstva školstva. Pri dokladoch zo štátov, kde platí dohoda o vzájomnom uznávaní dokladov o vzdelaní uzavretá so Slovenskou republikou, uznanie nie je potrebné a potvrdenie o rovnocennosti dokladu vydáva ministerstvo školstva.
Uznávanie dokladov o vzdelaní na profesijné účely
Každý, kto získa určitú kvalifikáciu v príslušnom štáte, ktorá ho oprávňuje v tomto štáte vykonávať špecifické povolanie, môže bez ťažkostí použiť túto kvalifikáciu pre výkon povolania v tomto štáte. Každý, kto však plánuje vykonávať povolanie v inom štáte než v ktorom nadobudol svoje vzdelanie, si musí dať uznať svoju kvalifikáciu v príslušnom štáte, kde chce toto povolanie vykonávať.
Uznávanie dokladov o vzdelaní občanov Slovenskej republiky a členských štátov EÚ na výkon povolania
Profesijné uznávanie dokladov o vzdelaní v EÚ rozlišuje uznávanie pri regulovaných a neregulovaných povolaniach v Slovenskej republike.
Zákon o uznávaní odborných kvalifikácií sa vzťahuje na občanov členských štátov a ich rodinných príslušníkov, ktorí chcú vykonávať regulované povolanie v Slovenskej republike ako fyzické osoby oprávnené na výkon podnikania alebo ako osoby v postavení zodpovedného zástupcu alebo zamestnanca, okrem povolania architekta, veterinárneho lekára, odborných činností a iných regulovaných povolaní, na ktoré sa vzťahujú osobitné predpisy, napr. na povolanie advokáta.
Na uznávanie dokladov o špecializácií zdravotníckych pracovníkov sa vzťahuje osobitný predpis.
Postup pri uznávaní odborných kvalifikácií
Žiadateľ predkladá stredisku alebo príslušnému orgánu písomnú žiadosť s označením konkrétneho regulovaného povolania, ktoré chce v Slovenskej republike vykonávať, s dokladmi:
preukaz totožnosti,
overenú kópiu dokladov o vzdelaní,
výpis o absolvovaných predmetoch a vykonaných skúškach alebo dodatok k diplomu,
potvrdenie o absolvovanej odbornej praxi,
kolky v hodnote 3 000 Sk,
Od žiadateľa sa požaduje aj osvedčený preklad dokladov o vzdelaní do štátneho jazyka.
Uznávanie dokladov o vzdelaní občanov Slovenskej republiky a členských štátov EÚ na účely výkonu neregulovaných povolaní v Slovenskej republike
Ak povolanie, ktoré chce občan EÚ vykonávať v prijímajúcom štáte, nie je regulované v tomto štáte, nie je potrebné požiadať o uznanie dokladov o vzdelaní. Príslušné povolanie môže občan EÚ v prijímajúcom štáte vykonávať za rovnakých podmienok ako štátni príslušníci prijímajúceho členského štátu a nepotrebuje k tomu predkladať žiadne úradné rozhodnutie o uznaní. Hodnota daného dokladu o vzdelaní závisí od trhu práce, nie od právnych predpisov. Zamestnávatelia však majú možnosť požiadať svojich potenciálnych zamestnancov o doklady, ktoré potvrdzujú ich nadobudnutú kvalifikáciu, na základe ktorej sa uchádzajú o príslušné pracovné miesto.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 14:40