StoryEditor

V eurozóne sadzby stúpnu

31.05.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR
Finančné trhy považujú prakticky za hotovú vec, že Rada guvernérov Európskej centrálnej banky na budúcotýždňovom stretnutí zvýši kľúčovú úrokovú sadzbu v eurozóne.

K ďalšiemu sprísneniu menovej politiky by potom mala znova pristúpiť v septembri. Tieto kroky majú pomôcť utlmiť inflačné tlaky v ekonomikách používajúcich spoločnú európsku menu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra Reuters.
Všetkých opýtaných 83 ekonómov predpokladá, že Rada guvernérov ECB na budúci týždeň zvýši hlavnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov na 4 percentá. Až 57 z nich prognózuje ďalšie zvýšenie v septembri. Ešte pred týždňom iba 46 zo 79 opýtaných ekonómov tipovalo na ďalšie sprísnenie menovej politiky už v septembri. Analytici tiež predpokladajú, že banka zvýši svoju prognózu rastu ekonomiky rovnako ako inflácie v tomto roku oproti marcovým predpovediam. Toto podporí hlasy volajúce po ďalšom zvýšení úrokových sadzieb. Väčšina však očakáva, že banka potom preruší cyklus sprísňovania menovej politiky a hlavnú úrokovú sadzbu ponechá na úrovni 4,25 percenta počas celého budúceho roka.
"Júnové zvýšenie banka jasne signalizovala. Ekonomika pokračuje v raste nad svoj potenciál a zdá sa, že hlavné inflačné tlaky sa zvyšujú," povedal analytik investičnej banky Merrill Lynch Klaus Baader. Dodal, že na 80 percent by mali úrokové sadzby v eurozóne v tomto roku dosiahnuť alebo prekonať 4,25 %.
Silné euro, ktoré sa počas uplynulých 4 mesiacov posilnilo oproti doláru takmer o 4 %, zatiaľ nepribrzdilo rast ekonomiky eurozóny. Euro sa tiež obchoduje v blízkosti rekordného kurzu oproti japonskému jenu.
ECB začala cyklus sprísňovania menovej politiky v decembri 2005 a odvtedy už 7-krát zvýšila úrokové sadzby z historického minima dvoch percent, a to vždy o 25 bázických bodov na súčasných 3,75 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 11:27