StoryEditor

Ako ohlásiť svoju živnosť elektronicky

07.05.2019, 00:00
Ak chce niekto podnikať na živnosť, musí ju najskôr ohlásiť na živnostenskom úrade. Môže tak urobiť dvoma spôsobmi. Osobne na živnostenskom odbore alebo ju ohlási elektronicky.

Živnostník môže začať podnikať dňom ohlásenia živnosti. Počkať musí na to, aby mu živnostenský úrad potvrdil oprávnenie podnikať zápisom do živnostenského registra a aby mu vydal osvedčenie. Komu sa nechce vyčkávať na živnostenskom odbore, môže živnosť ohlásiť aj elektronicky. V prvom rade musí mať občiansky preukaz s čipom a zaregistrovaný zaručený elektronický podpis. Ušetrí aj na poplatkoch, lebo poplatok za remeselnú alebo viazanú činnosť je v tomto prípade polovičný a voľné živnosti sa pri elektronickom ohlasovaní nespoplatňujú.

V prvom rade sa treba zaregistrovať na Ústrednom portáli verejnej správy. Niektoré elektronické služby vyžadujú podpísanie kvalifikovaným elektronickým podpisom.

A. Občiansky preukaz
Nevyhnutnou požiadavkou pri prístupe k elektronickým službám je jednoznačná identifikácia osoby a jej autentifikácia. Elektronická identita osoby sa preukazuje jejb identifikáciou a overuje sa jej autentifikáciou. Identifikácia sa ďalej preukazuje menom a priezviskom v kombinácii s rodným číslom človeka. Autentifikácia je proces overenia identity osoby úradom. Na autentifikáciu osoby sa môže použiť len občiansky preukaz s elektronickým čipom a bezpečnostný osobný kód.


Ako hľadať údaje
Občiansky preukaz je na zadnej strane vybavený elektronickým kontaktným čipom, v ktorom sú uložené údaje uvedené na preukaze – meno, priezvisko, bydlisko či dátum narodenia. Občan mladší ako 65 rokov je povinný zvoliť si svoj bezpečnostný osobný kód – BOK – pri podaní žiadosti. Ostatní tak môžu urobiť, alebo si ho zvoliť neskôr, napríklad pri preberaní preukazu alebo kedykoľvek počas jeho platn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 02 - Modified: 2024-03-20 11:02:50 - Feat.: - Title: Vláda tvrdí, že chce počúvať živnostníkov. Keď hovoria, ona robí opak 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 04 - Modified: 2024-03-17 08:56:29 - Feat.: - Title: Sociálne poistená je iba necelá polovica SZČO, hlási Slovenský živnostenský zväz 05 - Modified: 2024-03-15 12:46:35 - Feat.: - Title: Živnostníci nepotrebujú od štátu dotácie, skôr odborné poradenstvo, vraví viceprezident zväzu Palenčár
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 22:02