StoryEditor

Pacienti budú v jednotnom informačnom systéme

24.02.2019, 23:01
Všetky potrebné údaje o pacientoch, ktoré pri vyšetreniach lekári potrebujú, budú zjednotené v novom informačnom systéme. Systém eZdravie bude kvalitnejší.

Zdravotná starostlivosť sa dotýka každého z nás a všetci sme závislí od prístupu ku kvalitnej a časovo dostupnej zdravotnej starostlivosti. Elektronické online služby sú jedným z nástrojov, ktoré podporia a zlepšia starostlivosť o pacientov.

Register poskytovateľov
Údaje o pacientoch sú aktuálne v národnom registri poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, v národný registri zdravotníckych pracovníkov či registri prijímateľov zdravotnej starostlivosti. Ich prevádzka je však pre potreby systému eZdravie obmedzená. Neexistuje totiž kontrola všetkých údajov, čo znamená, že rovnaké záznamy môžu byť na rôznych miestach evidované úplne odlišne.

Zdravotnícke informácie
Informácie v jednotlivých registroch tiež nie sú vždy aktuálne. Národné centrum zdravotníckych informácií chce preto zaviesť nové procesy a nástroje, aby bolo možné údaje systematicky čistiť a následne automaticky získavať všetky nové potrebné informácie. Evidované budú v jednom informačnom systéme.

Zdravotná knižka
Prínosom je aj to, že pacienti sa jednoducho online dostanú ku všetkým svojim zdravotným záznamom, a to prostredníctvom takzvanej elektronickej zdravotnej knižky občana. Lekári a ďalší zdravotníci budú takto môcť údaje o pacientoch jednoducho vyhľadávať a nové informácie ihneď zapisovať. Elektronická knižka obsahuje najdôležitejšie údaje o pacientovi v elektronickej podobe a ľudia sa k nej dostanú cez Národný portál zdravia.

Občiansky preukaz
Podmienkou na prístup do elektronickej knižky pacienta je, že musia mať občiansky preukaz s elektronickým čipom s bezpečnostným ochranným kódom a čítačku. Údaje sa do knižky dostanú automaticky z informačných systémov lekární, ambulancií či nemocníc, ale aj zo systémov zdravotných poisťovní.

Identifikačné údaje
Knižka obsahuje záznamy, ktoré vytvorili zdravotnícki pracovníci, ako aj ich identifikačné údaje, aby pacient vedel, kto do nej vpisoval. Nachádzajú sa v nej aj údaje o účte poistenca a jeho vlastné záznamy. Občan tak vie, kto čo do nej zaznamenával. Keďže sa budú vedieť zdravotnícki pracovníci dostať k údajom o pacientovi veľmi rýchlo,  zlepší sa tým kvalita poskytovanej starostlivosti.

01 - Modified: 2024-04-25 21:43:50 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi, náklady sa nemajú preniesť na pacienta 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Cesta onkologického pacienta k liečbe je u nás zdĺhavá. Odborník opisuje, ako nám pomôže umelá inteligencia 03 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 04 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie benefitov zubári nevítajú, podľa analytika na to najviac doplatí jedna z poisťovní 05 - Modified: 2024-04-23 15:31:30 - Feat.: - Title: Epidémia ohrozuje aj nás. Prípady čierneho kašľa pribúdajú, môže byť smrteľný, tvrdí detská pneumologička
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 13:42