StoryEditor

Cechy chcú udržať kvalitu remesla

06.02.2019, 23:00
Podnikatelia sa často pýtajú či potrebujú mať prevádzku. Mýlia si pritom pojmy prevádzkareň a priestor súvisiaci s podnikaním. Aký je rozdiel medzi týmito dvomi priestormi a aká je situácia v podnikaní? Tu sú reakcie zainteresovaných.

Odpovedá Slovak Business Agency

1. Prevádzka podľa zákona
Čo sa chápe pod prevádzkou podľa živnostenského zákona?
Je to miesto alebo miesta, v ktorých živnostník vykonáva samotnú podnikateľskú činnosť alebo v ktorom pracujú jeho zamestnanci. Môže teda ísť o predajňu, výrobňu, kozmetický salón, penzión, reštauráciu. Prevádzkareň nie je miesto jeho podnikania. Miestom podnikania je v podstate adresa, na ktorej podnikateľ prijíma všetku poštu a vybavuje administratívu. Čo môže byť aj doma. Ak prevádzkuje živnosť v mieste podnikania alebo v sídle firmy, nejde o prevádzkareň a povinnosti súvisiace so zriadením a chodom prevádzky ho nemusia trápiť.

2. Priestory súvisiace s podnikaním
Ktoré priestory zákon nepovažuje za prevádzku?
Ide o priestory súvisiace s prevádzkovaním živnosti. Napríklad určené na uskladnenie surovín a tovaru, odstavné plochy pre motorové vozidlá, garáže a priestory určené na technickú údržbu. Za prevádzku sa nepovažuje ani miesto podnikania fyzickej alebo sídlo právnickej osoby, ale ani výstavné priestory a vzorkové predajne, priestor na prijímanie a vydávanie zákaziek alebo tovaru.


3. Technologické zariadenia
Prevádzkou podľa živnostenského zákona nie sú ani technické a technologické zariadenia určené na prevádzkovanie živnosti alebo súvisiace s prevádzkovaním živnosti. O aké zariadenia ide?
Ide najmä o stánky, pulty a prenosné predajné zariadenia na trhových miestach, ak sa na ich zriadenie nevyžaduje stavebné povolenie. Zariadenie a priestor na ľudovú technickú zábavu, napríklad kolotoče, hojdačky, zábavné strelnice. Prevádzkou v zmysle živnostenského zákona nie sú ani motorové vozidlá a ich prípojné vozidlá, ktoré slúžia na prevádzkovanie živnosti, a tiež pojazdné predajne a ani zariadenia na reklamy či predajné automaty.

4. Otvorenie prevádzky
V akých prípadoch je vhodné otvoriť si prevádzku?
Ak charakter živnosti neumožňuje robiť všetko z domu, prípadne to vybaviť návštevami u klientov. V prípade, že súčasťou podnikania je výrobná činnosť alebo väčšia manipulácia s tovarom, úrad bude zriadenie prevádzky vyžadovať a nedovolí prevádzkovať ju doma. Pri niektorých predmetoch podnikania, napríklad pri sekretárskych prácach, nie s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-18 14:00:00 - Feat.: - Title: Živé slovenské remeslo: Vďaka svojráznosti a nenapodobiteľnosti slávi táto trstenská keramika úspech i obdiv 02 - Modified: 2024-02-29 06:30:00 - Feat.: - Title: V službách času: Spoznajte zákutia slovenského hodinárstva, lukratívneho remesla, ktoré (ne)vymiera 03 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 04 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 05 - Modified: 2023-09-03 07:40:23 - Feat.: - Title: Spoločnosť nechce investovať do realít, cena stavebných materiálov priniesla zníženie počtu zákaziek v odvetví
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 14:11