StoryEditor

Odvody na penziu v II. pilieri stúpli

02.01.2019, 23:45
Zamestnanci už môžu čerpať príspevky na domácu rekreáciu. Zjednodušil sa aj proces prijímania cudzincov z tretích krajín do zamestnania. Tu sú ďalšie novinky, ktoré sa začali uplatňovať v tomto roku.

Odpovedá Róbert Minachin, advokát zo spoločnosti Deloitte Legal


1. Rekreačné poukazy
Zamestnanci môžu svojich zamestnávateľov požiadať o príspevok na rekreáciu už od 1. januára 2019. Pre ktoré firmy sa zaviedol povinne?

Pre zamestnávateľov, ktorí zamestnávajú 50 a viac zamestnancov. Na príspevok na rekreáciu majú nárok len zamestnanci s pracovným pomerom, ktorý trvá minimálne 24 mesiacov. Realizovať sa môže buď formou rekreačných poukazov, alebo zamestnávateľ preplatí zamestnancovi oprávnené výdavky inou formou po dohode so zamestnancom. Zamestnanec musí však o príspevok požiadať.

2. Nárok na príspevok
Má každý zamestnanec, ktorý robí vo firme dva roky, nárok na rovnaký príspevok?
Dôležitou informáciou pre zamestnávateľov je, že nie každý zamestnanec má automaticky
rovnaký nárok na príspevok na rekreáciu. Nároky sa líšia napríklad u zamestnancov, ktorí
pracujú na kratší pracovný čas. Takýto zamestnanec má nárok iba na pomernú časť sumy príspevku na rekreáciu zodpovedajúcu dohodnutému kratšiemu pracovnému času.

3. Výška sumy
Koľko poukazov môže dostať jeden zamestnanec?
Zo sumy zaplatenej za rekreáciu môže dostať 55 percent, maximálne však 275 eur za jeden
kalendárny rok. Je to maximálna suma poukazov, ktorú môže dostať každý zamestnanec za
predpokladu, že má pracovný pomer dohodnutý na ustanovený týždenný pracovný čas. V praxi
to znamená, že ak za rekreáciu zaplatí 500 eur a viac, zamestnávateľ mu zaplatí maximálne 275 eur, avšak zamestnanci, ktorí za rekreáciu zaplatia napríklad len 300 eur, budú mať nárok iba na 55 percent z tejto sumy.

4. Interné predpisy vo firme a výdavky
Okrem výdavkov je dôležité, aby zamestnávatelia mysleli aj na to, ako budú mať všetky súvisiace povinnosti zabezpečené v interných systémoch. Teda ako?
Firmy si budú musieť určiť, ako môže zamestnanec o príspevok na rekreáciu požiadať. Táto, ale aj ostatné na prvý pohľad jednoduché povinnosti môžu v praxi spôsobiť dodatočnú administratívnu záťaž pre zamestnávateľov. Zlé nastavenie môže mať tiež daňové dosahy. Tu treba zdôrazniť, že zamestnanci sú oprávnení požiadať o príspevok na rekreáciu už od 1. januára 2019.

Odpovedá Jana Lukáčová, hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny


5.Nahlasovanie cudzích pracovníkov úradom
Do praxe vstupujú novely zákonov o zamestnanosti, pobyte cudzincov, ako aj Zákonníka práce. Parlament ich schválil v polovici decembra v skrátenom legislatívnom konaní. Mohli by ste upozorniť na hlavn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 12:55:30 - Feat.: - Title: Bude Fico mobilizovať zdroje z dôchodkových úspor? 02 - Modified: 2024-03-27 14:30:00 - Feat.: - Title: V čom spočívajú špecifiká zdanenia príjmov seniorov? V istých prípadoch nemusia platiť dane, tvrdí odborník 03 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky 04 - Modified: 2024-03-25 11:31:57 - Feat.: - Title: Vláda si robí zálusk na peniaze sporiteľov. Obávame sa ďalšieho zničujúceho útoku na druhý pilier, vraví SaS 05 - Modified: 2024-03-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Niekomu tu zavoňal druhý pilier
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 09:42