StoryEditor

Pred lyžovačkou sa poistite. Úrazy číhajú na svahu aj na rovine

27.12.2018, 08:45
Autor:
vegveg
Dovolenka na horách sa neraz môže jediným nešťastným pádom zmeniť z aktívneho oddychu na dlhší pobyt v nemocnici, pretože presne tam sa končí väčšina úrazov v zimných strediskách. Zvýšenému riziku sú vystavení lyžiari, sánkari, korčuliari či snoubordisti. Niekedy však človek ani nemusí športovať, stačí, že sa pošmykne na zľadovatenom snehu...

„Až 80 percent úrazov vzniká pri páde lyžiara v dôsledku straty stability. Zvyšok tvoria úrazy súvisiace so zrážkou s iným lyžiarom, alebo s používaním vleku. 70 percent všetkých úrazov na lyžiarskom svahu sa stáva v jeho dolnej časti a viac ako tretina z nich tesne pred koncom prevádzky vlekov, kedy sa už v zimných mesiacoch skoro stmieva a je znížená viditeľnosť. Najčastejším poranením pri zjazdovom lyžovaní je pretrhnutie, alebo natiahnutie kolenných väzov,“ vyratúva Monika Poracká z poisťovne Aegon.

„Podľa našich štatistík si ľudia na svahoch často zrania koleno, meniskus a ničím výnimočným, žiaľ, nie je ani rozseknutá noha. Tisíce eur sme však našim poistencom vyplatili aj za zlomenú čeľusť, ľahšie otrasy mozgu či za zlomenú ruku v ramene,“ hovorí Helena Kanderková, špecialistka externej komunikácie Allianz – Slovenská poisťovňa.

Pár drobných
Podľa Moniky Porackej si čoraz viac ľudí uvedomuje dôležitosť poistnej ochrany, ktorej cena je často tou najnižšou položkou pri cestovaní na dovolenku či na lyžovačku. Napríklad v Allianz -Slovenská poisťovňa stojí komplexný balík cestovného poistenia v rámci celej Európy 1,70 eur na deň a zahŕňa krytie liečebných nákladov v neobmedzenej výške. Kryje aj riziko úrazu, smrti po úraze, trvalých následkov, batožinu, asistenčné služby a zodpovednosť za spôsobenú škodu. „Práve zodpovednosť za škodu má v poslednom období čoraz väčší význam, keďže v prípade, ak na svahu zraníte lyžiara, môže si u vás súdne vymáhať náhradu za spôsobenú škodu aj ušlý zisk,“ upozorňuje Helena Kanderková.

„Lyžovačka na Slovensku sa v prípade úrazu môže vyšplhať do niekoľkých a v niektorých prípadoch až na desiatky tisíc eur. Len transport vrtuľníkom môže stáť 25- tisíc eur. Zvoz zraneného lyžiara sa pohybuje od 500 do 700 eur. Pritom základný balík poistenia určený na pešiu turistiku, zjazdové lyžovanie na vyznačených tratiach, snoubording a sánkovanie na vyznačených tratiach stojí pre jednu osobu na deň len 80 centov,“ uvádza presné čísla Katarína Kukurová z poisťovne Generali.

V niektorých lyžiarskych strediskách na Slovensku je poistenie zahrnuté v cene skipassu, ale nenechajte sa touto informáciou uspokojiť bez toho, aby ste vedeli, čo poistenie skutočne kryje. Možno to bude „iba“ zvoz zraneného zo svahu, možno „iba“ niečo iné.

Na čo si dať pozor
Úplne bez starostí a ostražitosti by ste nemali byť ani v prípade, že máte uzatvorené vhodné cestovné poistenie. Sú totiž situácie, kedy poisťovňa liečbu úrazu, alebo vzniknutú škodu neuhradí alebo poistné kráti. „Pri zavinení úrazu na svahu si poisťovňa vyhradzuje právo nenahradiť škodu, ak klient spôsobil škodu inej osobe hrubou nedbanlivosťou, bol pod vplyvom alkoholu alebo návykových látok alebo neposkytol pomoc,“ tlmočí stanovisko poisťovne Kooperativa Silvia Nosková Illášová. „Aj na svahu je potrebné dodržiavať bezpečnostné pravidlá a normy, ako je nosenie lyžiarskej helmy či lyžovanie v triezvom stave,“ dopĺňa aj Helena Kanderková. Navyše, podľa novely zákona o Horskej záchrannej službe, ktorá je v platnosti, môžete za nedisciplinované správanie na svahu dostať pokutu až 331 eur.

Zástupcovia poisťovní upozorňujú aj na to, aby ste v prípade poistnej udalosti – kolízie s iným lyžiarom - nepodpisovali žiaden dokument, ktorého obsahu dobre nerozumiete. Môžete podpísať niečo, čo vás pripraví o peniaze. „Upozorňujeme aj na to, že pokiaľ dôjde na svahu k stretu s iným lyžiarom, je potrebné poisťovni doložiť najmä zápis o škode, respektíve prehlásenie o spôsobení škody. Dôležité je, aby bolo podpísané obidvomi zúčastnenými stranami,“ upozorňuje Silvia Nosková Illášová .

Iný kraj, iné peniaze
Počas zimnej dovolenky v zahraničí sú síce našinci krytí európskym zdravotným poistením, no to má svoje limity. „Európsky zdravotný preukaz nekryje náklady v súkromných zdravotníckych zariadeniach ani spoluúčasť pacienta v štátnych zariadeniach. Nie vždy pokrýva náklady na transport a vôbec nerieši právne služby. Pritom práve tieto položky sú pri poistnej udalosti najvyššie,“ upozorňuje Kurková z Generali. Nie je nič nepríjemnejšie, ako so zraneným človekom či s dieťaťom v horúčke hľadať v okolí najbližšie štátne zdravotnícke zariadenie.

„Časté sú prípady, keď ľudia na svahu nezrania len seba, ale aj iného lyžiara. Náklady na ošetrenie, hospitalizáciu, transport či na zničené lyžiarske vybavenie poškodeného pritom znáša ten, kto zrážku zavinil. Domáhanie sa odškodnenia trvalých následkov sa neraz končí až na súde. Tieto položky môžu vyjsť aj na desaťtisíce eur a európsky zdravotný preukaz vtedy nepomôže,“ upozorňuje ďalej zástupkyňa poisťovne Generali.


V Taliansku a Rakúsku, obľúbených lyžiarskych destináciách Slovákov, platí prísny zákaz požívania alkoholických a omamných látok v lyžiarskych strediskách. Na dodržiavanie zákazu dozerá lyžiarska polícia, ktorá má veľmi široké kompetencie a najmä možnosť udeľovať poriadne „mastné“ pokuty. Na tie sa však nevzťahuje žiadne poistenie.

01 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 02 - Modified: 2024-04-05 09:00:28 - Feat.: - Title: Máte v pláne investovať? Dôležité je spoľahnúť sa na čísla z analýz, nie na pocity 03 - Modified: 2024-03-15 13:41:03 - Feat.: - Title: Gruzínci aj Čierna hora si otvorili cestu k investíciám. OECD im zlepšila klasifikáciu 04 - Modified: 2024-02-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo je rozhodujúce pri konečnej cene povinného zmluvného poistenia? (prehľad) 05 - Modified: 2024-02-09 11:37:39 - Feat.: - Title: Strach z úrokov na hypotéke ženie Slovákov k životnému poisteniu. Ako spolu súvisia?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:56