StoryEditor

Pri panelákoch začal platiť nový zákon

20.11.2018, 23:00
Padajúcu omietku na panelákoch, výťahy, ktoré ohrozujú životy obyvateľov bytovky, a ďalšie život a majetok ohrozujúce nedostatky môže odstrániť správca vášho paneláku alebo spoločenstvo, ak ho máte. A to bez toho, aby ste mu na to dali súhlas. Nemusia pritom zvolávať žiadne domové schôdze. Tento mandát im totiž dala posledná novela zákona. Zaviedla aj celý rad ďalších povinností.

1. Likvidácia havarijného stavu
Správcovia a spoločenstvá už môžu odstraňovať poškodenia na panelákoch bez toho, aby im na to dali súhlas vlastníci. Ide však len o také nedostatky, ktoré bezprostredne ohrozujú život, zdravie alebo majetok. „Ide o závažné chyby, ktoré sa zistili pri odborných kontrolách a revíziách. Zasiahnuť môžeme aj v prípade havarijných stavov, ak v bytovke dôjde k neočakávaným poškodeniam, a to nielen technických zariadení,“ vraví výkonný riaditeľ Slovenského zväzu bytových družstiev Jaroslav Kováč. Novela je podľa neho formalistická. „Zaviedla zvýšené požiadavky nielen na správcu, ale aj na vlastníkov.“

Novinka: „Zvyšuje sa miera evidencie a povinnosti viesť rôzne zoznamy. Samozrejme, vlastník má možnosť nahliadnuť do dokumentov a správca mu to má umožniť,“ upozorňuje Kováč. Pripomína aj dve podmienky, ktoré musia byť splnené, aby správca alebo spoločenstvo mohli zasiahnuť bez rozhodnutia vlastníkov: 1. Chyba alebo poškodenie musí bezprostredne ohrozovať bezpečnosť života a zdravia, ako aj majetok ostatných vlastníkov, prípadne aj tretích osôb. 2. Kvôli časovej tiesni vlastníci nemôžu zvolať schôdzu a rozhodnúť o odstránení havarijného stavu a jeho financovaní. Týka sa to len spoločných častí, ako aj spoločných zariadení domu a príslušenstva, nie bytu.

2. Zastupovanie pri reklamáciách
Pri odovzdávaní novostavieb, rekonštrukciách a zásahoch sú už správcovia povinní uplatňovať práva vlastníkov voči dodávateľom rôznych prác. Ide však len o tie nedostatky, ktoré sa vyskytnú v častiach, na zariadeniach domu, ktoré sú spoločným majetkom vlastníkov v dome.


Novinka:
Ide o novú povinnosť. Správca je povinný reklamovať nedostatky diela bytového domu, ak je v záruke, uplatňovať všetky zákonné možnosti spojené so zodpovednosťou za nedostatky diela. „Novela tento problém odstraňuje a oprávňuje správcu a spoločenstvo konať voči dodávateľom v mene a na účet vlastníkov v týchto veciach, a to aj pred súdom,“ vraví Kováč.


3. Odovzdávanie dokumentácie
Správca je povinný najneskôr v deň zániku zmluvy alebo v deň, ktorým ukončí svoju činnosť, predložiť vlastníkom správu o svojej činnosti týkajúcu sa domu. Zároveň v tento deň je povinný previesť zostatok na účtoch vlastníkov na nový účet domu zriadený novým správcom alebo novým spoločenstvom. Dokumentácia sa odovzdáva novému správcovi, predsedovi založeného spoločenstva alebo vlastníkovi v dome, ktorého na tento účel ostatní poverili zastupovaním.

Novinka:
Novela určuje, akú dokumentáciu je potrebné odovzdať. „Ide o demonštratívne vymenovanie najdôležitejších dokumentov, ktoré je spoločenstvo alebo doterajší správca povinný odovzdať novej osobe, ktorá bude spravovať dom,“ objasňuje ďalej Kováč....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 02 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné 03 - Modified: 2024-03-01 12:26:29 - Feat.: - Title: Čaputová podpísala novelu stavebného zákona. Jej účinnosť sa tak posúva o rok 04 - Modified: 2024-02-13 17:04:26 - Feat.: - Title: Investície v kľúčových odvetviach budú zamerané na dekarbonizáciu, rozhodol parlament 05 - Modified: 2024-01-10 10:16:22 - Feat.: - Title: Údaje o kandidátoch vo voľbách by mohol spracovávať elektronický register, návrh schválila vláda
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:08