Zdroj: archív firmy
StoryEditor

Ako sa zbaviť plesní v domácnosti. Poznáme viacero riešení

22.10.2018, 16:08
Plesne pre svoj život potrebujú hlavne nízku teplotu a vlhkosť. Najlepšie sa im darí na studenom povrchu stien a v priestoroch so zvýšenou vlhkosťou v rohoch stien, za sedacími súpravami, obrazmi a v kúpeľniach.

V súčasnosti je na trhu viacero produktov na odstránenie plesní. Najdôležitejšie je postupovať systémovo od likvidácie až po prevenciu. Systémovými produktmi sú napríklad proti plesňový sanačný náter a likvidačná maliarska proti plesňová farba. Sanačný náter sa nanáša priamo na napadnuté povrchy pred aplikáciou proti plesňovej maliarskej farby. Povrch mechanicky nikdy nečistite. Spôsobilo by to rozšírenie zárodkov do ovzdušia, čo by mohlo zapríčiniť opakovaný výskyt plesní. Po aplikácii a zaschnutí sanačného náteru a pôsobení minimálne 24 hodín, sčernené miesta mechanicky očistite drôtenou kefou alebo špachtľou. Končite nanesením proti plesňovej maliarskej farby.

Odvlhčenie
Ďalším možným riešením je použitie odvlhčovačov, tie však stoja nemalé sumy a navyše budete mať aj vyššie účty za elektrinu. Ak sa pleseň nachádza naprieč celým bytom alebo poschodovým domom, jeden určite nepostačí. Najdôležitejším parametrom je „odvlhčovací výkon“ prístroja – koľko vody dokáže zo vzduchu odobrať (v litroch za deň). Účinnosť závisí predovšetkým od aktuálnej teploty a vlhkosti vzduchu v miestnosti. Čím vyššia teplota a vlhkosť sú, tým viac vody prístroj zo vzduchu odstráni. Väčšina výrobcov pri svojich prístrojoch uvádza účinnosť pri 30 stupňoch Celzia a vlhkosti zhruba 80 percent.

Vzduchový výkon a veľkosť miestnosti
Odvlhčovač je vybavený ventilátorom, ktorý zaisťuje obeh vzduchu v miestnosti aj cez samotný prístroj. Mal by spracovať vzduch v celej miestnosti dvakrát za hodinu. Hovoríme o vzduchovom výkone, ktorý sa udáva v metroch kubických za hodinu.

Aký vzduchový výkon odvlhčovača potrebujeme pre svoju miestnosť?
Plocha podlahy m2 × výška stropu v m × 2 = potrebný vzduchový výkon v m3/h
Výsledok porovnáme s maximálnym výkonom vybraného prístroja. Ak je jeho výkon vyšší než náš výsledok, prístroj je pre priestor dostačujúci.

Mal by nás zaujímať taktiež objem nádržky na vodu. Čím väčšia, tým dlhšie vydrží prístroj bez prestávky odoberať vlhkosť. Ešte pohodlnejšie je, ak je prístroj vybavený odvodom vody do odpadu, napríklad pripojením hadice alebo pomocou čerpadla.
Úžitok z produktu môžu tiež zvýšiť doplnkové funkcie, ako napríklad ionizácia alebo filtrácia vzduchu.

Príliš vysokú vlhkosť poznáme aj bez vlhkomera podľa toho, že sa nám zvnútra na oknách často zráža voda. Viditeľná pleseň je neklamným znamením veľkej vlhkosti.

Osvedčené rady
Okrem vetrania a techniky môžete skúsiť aj iné spôsoby vysušenia.
- rámci správnej cirkulácie vzduchu v kritických oblastiach miestností v škárach, medzi a za nábytkom, odsuňte nábytok aspoň päť centimetrov od stien,
- za dažďa a hmly nechajte všetky okná zatvorené,
- zariaďte si byt s oknami so zabudovanými vetrákmi, ktoré umožňujú takzvané „vetranie cez zatvorené okná“.

Polystyrén
Vetranie postihnutých miestností ráno a večer zložitý problém neodstráni. Na to, aby sme sa plesní zbavili raz a navždy musíme vyriešiť jadro problému, a tým je zlé tesnenie a nedostatočná izolácia stavby. Zateplením stavby s expandovaným polystyrénom zvýšime povrchovú teplotu stien, narušíme tepelný most a možnosti kondenzovania vody, ktoré spôsobuje plesne. „Bonusom bude, že zateplením stavby s expandovaným polystyrénom v konečnom dôsledku môžete ušetriť 50 - 70 percent nákladov na vykurovanie, no súčasne vám správna izolácia ušetrí peniaze aj na klimatizácii,“ potvrdzuje Stanislav Sedlár, odborník zo Slovizolu.

01 - Modified: 2023-10-17 09:41:21 - Feat.: - Title: Pleseň z kúpeľne či kuchyne odstránite jednoducho: Pomôžu tieto chytré triky 02 - Modified: 2022-12-03 06:00:00 - Feat.: - Title: Vlhkosť môžete poraziť: Takto sa zbavíte plesní v domácnosti rýchlo a natrvalo 03 - Modified: 2022-07-14 13:00:00 - Feat.: - Title: Ruský Mekáč lieta v problémoch. Najprv predávali plesnivé burge, teraz ľuďom zakázali fotiť jedlo 04 - Modified: 2022-07-11 16:20:55 - Feat.: - Title: Toto chceli Rusi? V novom McDonalde ponúkajú zákazníkom plesnivé burgre, FOTO ako dôkaz 05 - Modified: 2022-04-03 07:00:54 - Feat.: - Title: Kedy je pleseň nebezpečná. Je pravda, že nemôžeš len tak odrezať plesnivé časti jedla?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 16:12