StoryEditor

Nové potvrdenia o príjmoch

21.09.2006, 00:00

Nové vzory tlačív
Zamestnávatelia aj za rok 2006 budú musieť vystaviť zamestnancom, ktorým vyplácali príjmy zo závislej činnosti, potvrdenie o ich výške. Staré vzory tlačív však už nemožno použiť. Ministerstvo financií vydalo nový vzor tlačiva potvrdenia, ktoré je uverejnené na webovej stránke tohto ministerstva (www.finance.gov.sk) alebo na stránke Daňového riaditeľstva SR (www.drsr.sk). V potvrdeniach za rok 2006 treba príjmy uviesť osobitne podľa toho, akým spôsobom boli zdanené. Niektoré príjmy zo závislej činnosti boli zdaňované preddavkami na daň (§ 35 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov ) a niektoré daňou (§ 43 tohto zákona).
Osobitne bude potrebné uvádzať príjmy zdanené preddavkami na daň a osobitne zdanené daňou z toho dôvodu, že

Príjmy zdanené preddavkami
-- príjmy zdanené mesačnými preddavkami na daň nie sú, tak ako v minulosti, vyrovnané. Takto zdanené príjmy bude zamestnanec povinný "priznať" buď na účely vykonania ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti. Zamestnávateľovi v tomto prípade musí zamestnanec predložiť potvrdenia od všetkých ďalších zamestnávateľov
-- príjmy zdanené daňou sú daňovo vyrovnané (vtedy sú v potvrdení uvedené len na informáciu). Druhou možnosťou je, že zrazená daň bude považovaná ako preddavok na daň a v daňovom priznaní sa započíta na celkovú daňovú povinnosť zo všetkých zdaniteľných príjmov daňovníka. Výhodou tohto postupu je to, že v prípade nižších celkových príjmov, ako je nezdaniteľná časť základu dane, sa zrazená daň z príjmov zo závislej činnosti zamestnancovi vráti formou preplatku na dani.

Ceny tepla
V Zbierke zákonov vyšlo oznámenie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví o vydaní cenových rozhodnutí pre oblasť tepelnej energetiky (č. 515/2006 Z. z). Do textu cenových rozhodnutí možno nahliadnuť na stránke úradu www.urso.gov.sk.
Od 15. septembra platí vyhláška úradu (č. 505/2006 Z. z.), ktorou sa určuje rozsah ekonomicky oprávnených nákladov vyvolaných odpojením sa odberateľa alebo konečného spotrebiteľa od sústavy tepelných zariadení dodávateľa a spôsob ich výpočtu.

Hlásenie choroby z povolania
Chorobu z povolania a ohrozenie chorobou z povolania zamestnávateľ písomne oznamuje na tlačive, ktorého vzor je uvedený v prílohe vyhlášky, ambulancii klinického pracovného lekárstva a klinickej toxikológie, oddelení klinického pracovného lekárstva a klinickej toxikológie alebo klinike pracovného lekárstva a klinickej toxikológie v Bratislave, Martine alebo Košiciach. Špecializované pracovisko, ktoré chorobu z povolania alebo ohrozenie chorobou z povolania priznalo po potvrdení správnosti priznania klinikou pracovného lekárstva a klinickej toxikológie, si ponecháva prvý diel tlačiva a do 10. kalendárneho dňa po potvrdení správnosti priznania choroby z povolania alebo ohrozenia chorobou z povolania ďalšie diely odosiela:
všeobecnému lekárovi, s ktorým má zamestnanec uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti,
Národnému centru zdravotníckych informácií,
zamestnancovi,
regionálnemu úradu verejného zdravotníctva,
zamestnávateľovi,
klinike pracovného lekárstva a klinickej toxikológie v Bratislave, Martine alebo Košiciach,
Sociálnej poisťovni a útvaru sociálneho zabezpečenia Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a Vojenskému úradu sociálneho zabezpečenia.
Vyhlášku ministerstva zdravotníctva, ktorá platí od októbra, bola uverejnená v Zbierke zákonov pod číslom 504.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 20:05